maandag 20 mei 2024
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
0
(0)

Kritiek op minister Ramadhin na presentatie over Surinaamse gezondheidszorg in DNA

lees ook ...

SRD 1500 uitkering voor SML-pensioenen per januari 2024

Gepensioneerden en weduwen van de Stichting Machinale Landbouw (SML) zullen SRD 1500 uitgekeerd krijgen. Dit maandelijkse bedrag zullen zij met terugwerkende kracht ontvangen van januari tot en met de...

Tijdens een vergadering in De Nationale Assemblee heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid een uitgebreide uiteenzetting gegeven over de huidige stand van zaken in de Surinaamse gezondheidszorg. Hij behandelde diverse onderwerpen zoals de braindrain, situatie bij Medische Zending (MZ), financiering van de zorg en strategieën om de gezondheidszorg te verbeteren.

Echter, zowel de oppositie als de coalitie bleken niet tevreden te zijn over de gepresenteerde informatie, waarbij de algemene kritiek was dat de minister een te optimistisch beeld schetste van de situatie. Ramadhin benadrukte maatregelen om de braindrain tegen te gaan, waaronder financiële prikkels voor zorgpersoneel en investeringen in opleidingen.

Ook sprak hij over financiële afspraken om de dienstverlening bij MZ te waarborgen en hervormingen in de financiering van de zorg. Hij meldde consensus over tariefaanpassingen tussen het Staatsziekenfonds (SZF) en de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), evenals strategieën voor de geneesmiddelenvoorziening.

De reacties van parlementsleden waren echter kritisch. Mahinder Jogi (VHP) betreurde het gebrek aan concrete actiepunten en drong aan op een effectiever gezondheidsbeleid. Jennifer Vreedzaam (NDP) diende zelfs namens haar partij en anderen een motie van wantrouwen in tegen de minister. Andere parlementariërs, waaronder Obed Kanape (ABOP/PL) en Roy Mohan (VHP), benadrukten zorgen over voedselveiligheid en betaling van zorgpersoneel.

Minister Ramadhin reageerde op de kritiek door te wijzen op bestaande programma’s voor gezondheidsvoorlichting en de noodzaak van langetermijnveranderingen. Echter, de vergadering werd tumultueus en abrupt beëindigd na emoties en commotie rondom uitspraken van de minister.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKritiek op minister Ramadhin na presentatie over Surinaamse gezondheidszorg in DNA