maandag 15 juli 2024
24 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
4.1
(8)

Kringloop van Moed versus corrupte politici

lees ook ...

Alternatief 2020 en DOE vormen krachtig middenblok in Surina...

In een volle zaal tekenden de politieke partijen Alternatief 2020 (A20) en DOE afgelopen woensdag een historische samenwerkingsovereenkomst in het Lalarookhgebouw, met als doel een krachtig middenblok...

Bestuurskundige Filia Kramp schreef het boek Kringloop van Moed, een pleidooi voor alledaags leiderschap in 2019. Omdat het boek zo bijzonder en waardevol bleek, bieden we u hier een samenvatting. De dringende reden? In deze tijd waar we in Suriname politici zien en nauwelijks leiders, is het belangrijk te kijken wat goed leiderschap betekent van je eigen leven, in je opvoeding en als organisatiemodel. De hieronder getekende spiraal is het symbool van de kringloop.

Exif_JPEG_420

Betekenis
Geschreven in de spiraal van binnen naar buiten zijn de kernwaarden van de Kringloop van Moed: Independance = zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid willen dragen Belonging= saamhorigheid, met elkaar in verbinding staan, van betekenis zijn voor anderen, heb uw naaste lief gelijk uzelf. Mastery =vakmanschap, oplossingsgericht werken, zich blijven ontwikkelen, Generosity = ruimhartigheid, gulheid. Vandaag, 20 januari, is 2023 bijna 3 weken oud en dit is mijn nieuwjaarswens voor het leiderschap dat je elke dag die God je gunt kunt toepassen

De kringloop van moed komt van de Noord Amerikaanse Inheemsen, en bevat waarden die zij overdragen om jongeren sterk te maken. Met zelfredzaamheid, saamhorigheid, vakmanschap en behulpzaamheid wordt je een alledaagse leider vinden zij. Een goede leider is de persoon die alle dagen in eigen levenen omgeving dit toepast. Ook in eigen vak en met mensen samen in een werk- of ander verband, past de leider deze waarden toe.

Praktijkvoorbeeld Suriname
Praktijkvoorbeelden scheppen een beeld van hoe de Kringloop van Moed werkt in leven en alledag. Als sprekend voorbeeld van zelfredzaamheid en alle andere eigenschappen van de kringloop van moed noemt Kramp ook de Medische Zending van Suriname.
Zij zag daar het alledaagse leiderschap, de verantwoordelijken in het bosland en de stad, de verbinding met elkaar als zorgverleners, de patient die centraal staat, de krutu’s (dorpsvergaderingen) in het bosland bij voorlichting en dialoog die het hele dorp aangaat.

Praktijkvoorbeeld Nederland
Het boek is opgedragen aan de Winterheldinnen. De Winterheldinnen is de passende naam die Filia Kramp gaf aan werkelijk alle thuiszorg assistenten, bejaardenverzorgsters, ziekenverzorgsters en verpleegsters die werkten in Thuiszorg Groningen, in de zware winter van 2010- 2011.
Dat deze zusters in kuithoge sneeuw en spiegelglad ijzel al hun patienten bedienden, had de directie (inclusief Kramp) niet verwacht. Die dacht aan een klachtenlijn en telefonische en face time assistentie.

Toepasbaar
De kringloop van moed is toepasbaar in het persoonlijk leven en in elke organisatie, maar er zijn vooral voorbeelden van Zorg organisaties genoemd door de schrijfster Filia Kramp, omdat zij zich bezig houdt met de menskant van organisaties en de leiding daarvan. Ze heeft meer dan 25 jaar ervaring op directie en bestuursniveau voornamelijk in Zorgorganissaties en is actief als coach (van individuen en teams) en bestuursadviseur.

Managers versus leiders
Kramp zegt het niet openlijk, maar het lijkt er veel op dat het failliet van voorheen voorbeeldige en uitstekende thuiszorg ondernemingen te maken heeft met wat een patient noemde management cowboys. Deze zwaar op de begroting drukkende managers hebben helemaal geen voeling met het werkveld, laat staan met de patient, die centraal zou moeten staan. Filia Kramp geeft 16 verschillen aan tussen management en leiderschap. De meest opvallende verschillen tussen management en leiderschap: monoloog- dialoog, exclusief-alledaags, van buiten af- van binnen uit, ziet feedback =commentaar) als kritiek, ziet feedback als kans voor verbetering.

Geestelijk gezond
Een andere mooie vergelijking in het boek is die tussen de Kringloop van Moed en de wereldberoemde theorie van de psycholoog Abraham Maslow over de algemeen menselijke geestelijke behoeften in het leven. Maslow bestudeerde daarvoor vele volkeren en vond de behoeften van de mens om zich op geestelijk en zielsniveau gezond, goed en evenwichtig te voelen. Hieronder het schema.

Exif_JPEG_420

Tenslotte: uit het boek Kringloop van Moed haalden we deze opo ay tori (eye openers) die belangrijke inzichten geeft, nodig voor iedereen die op (zelf) reflectie, ontwikkeling en verbetering uit is in 2023!

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKringloop van Moed versus corrupte politici