woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
0
(0)

Krin Tifi project

lees ook ...

President benadrukt ommekeer in Suriname: van diepe crisis n...

“Sinds de overname van de regering onder mijn leiderschap ruim drie en een half jaar geleden, heeft Suriname een opmerkelijke transformatie ondergaan van een diepe crisis naar een periode van duurzame...

Vrijdag jongstleden is er een Krin Tifi programma uitgevoerd in de Tandartsen poli van Henderson in Paramaribo-Noord, waarbij 55 burgers voor SRD.200,- een tandheelkundige behandeling konden ondergaan. Leven en Gezondheid, een werkarm van de Surinaamse Zending der Zevendedags Adventisten is de initiatiefnemer. Het programma wordt vanaf 2018 uitgevoerd. Door Covid moest het tijdelijk worden stopgezet. Per locatie werden 50 mensen behandeld.

Dit jaar kon men kiezen tussen schoonmaken van het gebit, het plaatsen van een vulling en het trekken van een kies. “Ik ben blij dat ik tegen een kleine bijdrage toch gebruik kan maken van tandheelkundige zorg”, zegt een oudere mevrouw.

Krin Tifi wordt uitgevoerd in samenwerking met tandarts Leon Hendrison, met als doel de samenleving te ondersteunen in het behoud van een gezond gebit, ondanks de economische situatie.

Hendrison zegt: “Ik vind dat er te weinig mensen erop afkomen. Als er verder wordt gepromoot en er komen meer mensen dan kijk ik wat ik kan geven. Het gaat om de arme mensen, laten ze massaal komen.” De tandarts neemt een groot deel van de kosten voor zijn rekening, en stelt zijn poliklinieken ter beschikking. De behandeling doet hij met een collega. Indien de arts niet meteen de behandeling kan doen, wordt er wel vastgesteld wat men verder moet doen.

In december wordt een soortgelijk programma uitgevoerd te Erowarte, een inheems dorp in Albina door tandarts Bouterse. Agnes Omzigtig-Wong Loi Sing deelt mee dat de Zevendags Adventisten in het dorp een gemeente hebben en dat zij daarom ook de gemeenschap deze service aanbieden. “Volgend jaar bestaat de zending 130 jaar en wil de organisatie het Krin Tifi-programma uitbreiden door meer mensen in de gelegenheid te stellen een behandeling te ondergaan.”

Gezonde voeding is een poot van de organisatie. Vaak participeert men aan beurzen om dit te promoten. Vegetarisch eten wordt aangeraden.Tijdens de Gezondheidsbeurs in het NIS, bood de Stichting gratis vegetarische burgers aan bezoekers en  suikervrije sappen. “Wij willen mensen aanmoedigen om gezond te gaan leven”, zegt Omzigtig-Wong Loi Sing. Dit jaar werd een project stress-management uitgevoerd, om mensen te leren verantwoord om te gaan met stress.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKrin Tifi project