Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Kransen gelegd bij eerste viering Verbroederingsdag in Suriname

Geplaatst

op

Kranslegging Plein. Foto Facebook

In Suriname heeft gisteren de eerste viering van de Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid plaatsgevonden. Op het Onafhankelijkheidsplein zijn er kransen gelegd bij de standbeelden van Jagernath Lachmon en Johan Adolf Pengel. Deze dag valt samen met de geboortedag van Lachmon, medeoprichter van de politieke partij VHP.

President Chan Santokhi tevens voorzitter van de VHP gaf aan dat Lachmon voor alle Surinamers onsterfelijk is vanwege de verbroederingspolitiek waar hij voorstond. Het is tegen deze achtergrond, dat de regering ervoor heeft gekozen om deze dag in te stellen. Het gedachtegoed is er om politieke partijen met elkaar te verbinden in het belang van een vredige en harmonieuze samenleving.

De multiculturele, multireligieuze en multi-etnische gemeenschap verplicht ons om met respect om te gaan met elkaars opvattingen, cultuurachtergronden en elkaar de ruimte geven om eigen religieuze, maatschappelijke en culturele waarden persoonlijk te beleven. Het staatshoofd zei verder, dat de verbroederingspolitiek naar vrede leidt.

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk zei dat de praktische invulling van verbroedering de meest stabiele periode in de Surinaamse ontwikkeling heeft opgeleverd. Het begrip verbroedering is verbonden met waarden als harmonie, integratie, eerbied voor mensenrechten, openbaarheid van bestuur en betrouwbaarheid.

De term verbroederingspolitiek was volgens NPS-voorzitter tevens een van de coalitieleiders, Gregory Rusland, een creatie van Lachmon. Pengel sprak echter eerder van integratie of brede basis politiek. Beide politieke leiders hebben als verworvenheid dat ze gezorgd hebben voor rust en harmonie in de samenleving.

Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur gaf aan, dat het een recht is om 21 september uit te roepen tot Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid. De politiek leider memoreerde ook kort de verdiensten van Lachmon die volgens hem geen politieke hebzucht kende. Somohardjo is er blij om dat president Santokhi met zijn partij de idealen van Lachmon voortzet.

Culturu.com

5 Reacties
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wendy
dinsdag 22 september 2020 06:06

Heel mooi en goed dat wij wan pipel zijn. Eenheid moet er zijn

tata loso
dinsdag 22 september 2020 14:36

Suriname verkeert nog steeds in de fase van Pengel, integratie of brede basis politiek. We zijn nog altijd creolen, marrons, chinezen,hindustanen, javanen enz. Door de nieuwe coalitie is het geloof in eigen kunnen, verandert in “alles wat van buiten komt is beter”. De oude generatie is nu nog een sta in de weg bij dit proces is. Ze gaan niks toevoegen aan verbroedering. De nieuwe generatie weet beter.

Roepia
dinsdag 22 september 2020 16:22

Nog een njang dringi en preseri dag erbij.
Alsof su al niet genoeg vrije dagen heeft.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Roepia
Kwamina
dinsdag 22 september 2020 21:39

Verbroedering politiek, is pure gelul. Pas als bepaalde mensen aan de macht zijn wil men spreken over verbroedering.
Als ze niet aan de macht zijn, dan moet je naar hun z.g. verbroedering karakter kijken.

Puma
dinsdag 22 september 2020 23:05

Johan Pengel begon er eerst mee. Lachmon ging er daarna ook in mee. Pengel overleed helaas te vroeg. Lachmon had het steeds tegen verkiezingstijd over verbroederingspolitiek, maar toen het erop aan kwam durfde hij geen verantwoordelijkheid te nemen. Het premierschap weigerde hij. Hij liet Julles Sedney (PNP) de klappen vangen. Maar dat was toen Lachmon zijn moment waarop hij had kunnen laten zien wat verbroederingspolitiek inhield. En waar hij nu door de VHP onterecht, als enige persoon voor wordt opgehemeld. Mensen hebben door dat de VHP leiding nu in een grote halleluja stemming verkeerd en hun voormalige leider ten koste… Lees verder »

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Puma


Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen