donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
0
(0)

Kraka un Man Summit gehouden

lees ook ...

President Santokhi naar Caricom-top in Guyana voor regionale...

President Chandrikapersad Santokhi zal dit weekend naar Guyana reizen om deel te nemen aan de 46ste Caricom Heads of Government Meeting. Dit jaarlijkse evenement brengt leiders van Caribische landen s...

De ‘Kraka Un Man’ Summit is een evenement, gehouden in het Lalla Rookh-gebouw, op zaterdag 19 november 2022. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft dit evenement georganiseerd ter versterking van mannen.

“Om die ‘kraka'(ondersteuning) te krijgen, vraagt het dat jij je soms ook kwetsbaar opstelt. Vrij van vooroordelen die belemmerend zijn voor het beleven van jouw mensenrecht als man, op welk gebied dan ook”, zei de minister bij de opening. Hij merkt op dat er over het algemeen een grote druk is op mannen om aan de traditionele rolpatronen en maatschappelijke verwachtingen te voldoen.

Daarin moeten jongens onder andere vooral sterk zijn en mogen ze niet openlijk hun emoties beleven. “Mannen onderdrukken met name kwetsbare emoties zoals angst, verdriet en schaamte en laten daartegenover vooral sterke en positieve gevoelens zien. Dit kan ertoe leiden dat wij het oog verliezen op problemen die specifiek betrekking hebben op onze mannen en jongens.”

“Internationale Mannendag moedigt mannen aan om de jongens in hun leven de waarden, het karakter en de verantwoordelijkheden van het man-zijn bij te brengen,” aldus de BIZA-minister. De bewindsman zegt dat zijn ministerie openstaat voor maatschappelijke organisaties die voorstellen aandragen voor het versterken van de man. Hij benadrukt dat het meer dan noodzakelijk is, om naast vrouwen, ook mannen mee te nemen in het genderbeleid.

Minister Somohardjo: “Een aantal welzijnsproblemen hangen namelijk sterk samen met het mannelijke geslacht. Zelfmoordcijfers liggen bij mannen vaak hoger dan bij vrouwen. Uit een onderzoek uitgevoerd in 2019 door de Wereld gezondheidsorganisatie blijkt dat wereldwijd op elke vrouw die zelfmoord pleegt, 2.3 mannen tot deze daad overgaan.

Daarnaast dient opgemerkt te worden dat mannen gemiddeld 4 à 5 jaar korter leven dan vrouwen. En hoewel vrouwen vaker het slachtoffer zijn van huiselijk geweld, weegt het taboe meestal nog zwaarder op de schouders van de grote minderheid mannelijke slachtoffers.”

Alzo zei minister Somohardjo van Binnenlandse zaken

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKraka un Man Summit gehouden