woensdag 26 juni 2024
25.3 C
Paramaribo
22 C
Amsterdam
4.8
(4)

Kort geding Van Dijk-Silos tegen President en voorzitter DNA

lees ook ...

Geen staking meer bij BOG door tussenkomst rechter

De staking bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) is volledig stopgezet door een besluit van de rechter. Partijen zijn akkoord gegaan om verder te   onderhandelen. Het ministerie van Volksgezon...

Marinus Bee, de voorzitter van De Nationale Assemblee en de staat Suriname in de persoon van president Chan Santokhi zijn voor het gerecht gesleept door Jennifer van Dijk-Silos. De advocaat heeft in een kortgeding een zaak aanhangig gemaakt, waarin zij de rechter vraagt de president te veroordelen om binnen een maand na het vonnis een conceptwet voor wijziging van de Kiesregeling in te dienen bij De Nationale Assemblee. Marinus Bee moet binnen twee weken na indiening van de conceptwet deze in behandeling nemen en zich inspannen om quorum te hebben.

 Verder vraagt Van Dijk-Silos, de president te veroordelen om te garanderen dat uiterlijk 25 mei 2025 verkiezingen worden gehouden in Suriname. Het kortgeding, ingediend op 12 juli, wordt pas een maand na indiening in behandeling genomen. Dit is opmerkelijk. De normale gang van zaken is dat een kortgeding binnen enkele dagen in behandeling wordt genomen.

Van Dijk-Silos is in gesprek hierover geweest met Starnieuws. Als burger van het land heeft zij het recht daartoe, en het is ook van belang dat er verkiezingen gehouden worden uiterlijk 25 mei 2025. De advocaat wijst erop dat het op 5 augustus reeds een jaar is dat het Constitutioneel Hof de artikelen 9 en 24 van de Kiesregeling onverbindend acht. Het is bewezen dat die artikelen in strijd zijn met de grondwet en internationale verdragen die door Suriname zijn geratificeerd. Het is al bijna een jaar, maar de regering heeft nog geen conceptwet ingediend.

Zij heeft de twee concepten ingediend door de NDP-fractie en Assembleelid Edward Belfort (ABOP) en dat van het ‘deskundig team’ via Serena Muntslag-Essed bestudeerd en gemerkt dat geen rekening mee wordt gehouden dat de districtsgrenzen zijn komen weg te vallen. Volgens Van Dijk-Silos is het oordeel van het Constitutioneel Hof heel duidelijk.

De rechter wil de Staat voldoende ruimte bieden om te antwoorden. Dit is voor haar nog bedenkelijker. “Suriname mag weten dat pas na een maand het antwoord van de Staat en De Nationale Assemblee zal worden gegeven”, aldus Van Dijk-Silos.

Bron Foto:United News

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKort geding Van Dijk-Silos tegen President en voorzitter DNA