Vanmorgen waren zeker 50 journalisten aanwezig in en buiten de rechtszaal om het begin van het kortgeding te volgen dat is aangespannen door minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, tegen het mediabedrijf Starnieuws en zijn hoofdredacteur Nita Ramcharan.
In een open brief hebben 40 van deze journalisten van meer dan tien Surinaamse en enkele buitenlandse media terecht geschreven dat deze zaak een testcase is waarin duidelijk zal worden hoe het in Suriname gesteld is met fundamentele grondrechten als persvrijheid en het recht op vrije meningsuiting. Zij voegen daaraan toe dat deze rechten niet aan banden moeten worden gelegd, maar meer dan voorheen in hun volheid moeten worden beleefd.
Gewraakte column
De journalisten zijn er van overtuigd, dat de inhoud van de door de minister gewraakte column Riad verantwoordelijk uitlekken vertrouwelijke informatie de wettelijke begrenzing van deze fundamentele rechten niet heeft overtreden. Uit solidariteit is de open brief ingezonden en met hun aanwezigheid, live verslagen en zelf een tik tok werd collegiale, morele ondersteuning aan Starnieuws en collega Ramcharan geboden.Tevens werd in de brief gesteld dat de media met andere collega’s, zich niet moeten laten ontmoedigen door deze rechtszaak.
Testcase
Het betreft hier geen alledaags rechtsproces tegen een maatschappelijke entiteit of tegen een burger. Hier is sprake van een ‘testcase’, waarin de onafhankelijke rechtspraak een beoordeling zal geven over de mate van hoe in de toekomst, deze fundamentele democratische rechten en plichten mogen worden beleefd, nageleefd en wel of niet worden beschermd.
Het is nu aan de kort geding rechter (Edelachtbare mr. Chu) om hierover een uitspraak te doen, waarbij de persvrijheid wordt gerespecteerd. Een eventueel mogelijke uitspraak in het nadeel van Starnieuws en Ramcharan, zal niet slechts het medium en zijn hoofdredacteur betreffen, maar alle mediahuizen, journalisten, mediawerkers en de totale samenleving.
Bittere, treurige ervaring
Ook in Suriname leert de ervaring dat voor tornen aan democratische waarden zoals de persvrijheid en het recht op vrije meningsuiting, ten gunste van verbaal politieke, dictatoriale intimidatie en geweld, een hoge prijs wordt betaald door de media, de journalistiek en de hele samenleving.
Het blijkt dat uit onze bittere ervaringen hieromtrent, een dure les geleerd is en journalisten zijn bewuster dan ooit actief voor het in stand houden en beschermen van deze fundamentele waarden.
Na de oproep van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) en de open brief waren de mediawerkers eensgezind en onbevreesd aanwezig in en buiten de rechtszaal.
Immers journalisten/ columnisten en allen die mediaproducten maken zijn er van overtuigd dat zij hiermee een taak vervullen voor hun collega’s nu en in de toekomst en voor alle Surinamers.
Foto: Donderdagmorgen voor de rechtszaal, mr Edward Naarendorp advocaat van Nita Ramcharan, die in rode bloes links staat.