Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Korps Politie Suriname sinds zaterdag zonder autobrandstof

Geplaatst

op

door

Als gevolg van geldgebrek bij de overheid en de economische crisis zit het Korps Politie Suriname sinds afgelopen zaterdag zonder brandstof, met als gevolg dat agenten niet kunnen uitrukken omdat de dienstauto’s niet kunnen worden bijgetankt.

Politieagenten zorgen nu zelf voor brandstof door onderling geld in te zamelen en te tanken, om zo o.a. arrestantenvervoer te regelen, en maken gebruik van eigen vervoer om burgers te hulp te schieten.

Oud-politiecommissaris en parlementariër Mathoera vindt het onaanvaardbaar dat, in een tijd waarbij elke dag burgers worden overvallen en beroofd, de politie zonder brandstof zit. “De regering laat de crisis op zijn beloop. Het volk moet begrijpen dat de crisis niet opgelost gaat worden met deze regering. Als ze niet eens kan managen dat de politie op tijd brandstof krijgt, hoe gaat ze de financiële crisis en de ernstige problemen van het land oplossen. Alle mooie verhalen blijven verhalen, daadkracht is zoek. De regering moet met spoed maatregelen treffen”, aldus Mathoera.

Zowel de korpschef als minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, waren niet bereikbaar voor commentaar.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
lange

Hoe kan dit. een moordenaar weet nu o de politie kan toch niet komen. ze hebben geen brandstof. dit gaat echt te ver. staatsolie geef de overheid olie. of hebben jullie niets. diesel hebben jullie toch wel.e dit kan niet mang..Advertentie

Suriname

Geologische Mijnbouwkundige Dienst wordt getransformeerd

Geplaatst

op

door

Het proces tot de transformatie van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) naar het Delfstoffen Instituut is ingezet. Met de transformatie wordt er een bijdrage geleverd dat de regelgeving van de Surinaamse mijnbouwsector meer in overeenstemming komt met de richtlijnen van de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) waar Suriname vanaf 2017 deel van uitmaakt. Op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), waar het transformatieproces is ingezet, heeft NH-directeur Dave Abeleven aangegeven, dat de richtlijnen van de EITI ook bedoeld zijn om een beter management van de mijnbouwsector te bewerkstelligen. Het transformatieproces is daarom een zeer belangrijk aspect.

Een tweede aspect is dat hiermee de transparantie van het delfstoffenbeleid wordt bewerkstelligd. Voor de mijnbouwsector moet het op gegeven moment bijvoorbeeld duidelijk zijn wie, waar en waarvoor de persoon aanvragen heeft lopen, wat de verdiensten zijn van het land uit de mijnbouwsector of hoeveel de exploitatie van goud is.

Volgens Abeleven zal men nu beter in staat zijn het proces te volgen. De directeur spreekt van een belangrijke ontwikkeling voor de mijnbouwsector en het delfstoffengebeuren. Hij spreekt van betere monitoring, beter onderzoek en betere vastlegging. “Het proces en de procedures worden nu dus ook verbeterd, waardoor het voor iedereen duidelijk zichtbaar wordt wat de mijnbouwsector precies voor Suriname betekent voor wat betreft de inkomsten en de ontwikkeling.”

Het transformatieproces kent vijf speerpunten. Het eerste is de herstructurering van de GMD zelf. Voor deze dienst zullen de processen goed worden vastgelegd, ontwikkeld en geautomatiseerd. Ook zal de structuur richting het Delfstoffen Instituut verder worden ontwikkeld alsook de functieomschrijvingen.

Het twee speerpunt behelst de integratie van onder andere het Bauxiet Instituut en de commissie Ordening Goud Sector (OGS) in het Delfstoffen Instituut. Het derde speerpunt betreft het wettelijk kader. In dit proces zijn er twee commissies, die onder andere de Mijnbouwwet en de wet op de totstandkoming van het Delfstoffen Instituut moeten voorbereiden. De wetsontwerpen zullen waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2020 ter goedkeuring aan het parlement worden aangeboden.

Abeleven noemt het businessplan als vierde speerpunt. Hij benadrukt dat een goed instituut ook een goed businessplan moet hebben. Het is dan ook belangrijk om dit document te ontwikkelen.

Een goede huisvesting is het laatste speerpunt. De NH-directeur benadrukt, dat de vier eerste speerpunten belangrijk zijn om te kunnen praten van een goed functionerend Delfstoffen Instituut. Volgens hem geven de speerpunten aan wat er in de komende maanden zal plaatsvinden, dit met ondersteuning van lokale en internationale juristen en consultants.

Lees verder

Suriname

Tommie Christaan in Surinaamse video clip van Damaru

Geplaatst

op

door
Lees verder

Meest gelezen

X