Kondre bruya, column idee lay tumsi, betekent; er is zoveel ingewikkeld gerommel in dit land dat je teveel ideen, onderwerpen hebt voor columns. Als je een lijst maakt zie je dat met gemak elke drie dagen een weekoverzicht te maken zou zijn, zoveel problemen zijn er. En van sommige hoor je (te) weinig in de media.
Water dat al 2 weken niet of nauwelijks uit de kraan komt in Albina, licht wat daar vaker schijnt uit te vallen in Oost Suriname, waterproblemen in Paramaribo, de Brandweer die vanwege gebrek aan materieel alleen bij woningbranden zal uitrukken, terwijl grasbranden de grote plaag zijn van de aanstaande droge tijd.
Bevolking wordt uitgeknepen
De onbehooorlijk hoge energie prijzen die een strop vormen voor consumenten en producenten, waardoor sociale instellingen met sluiten bedreigd worden. Kijk, hier zijn er al zeven probleemgebieden, waardoor vele Surinamers gemarteld worden, terwijl er niet echt aan een oplossing gewerkt wordt.
Een IDB rapport van begin augustus, kwam na uitgebreid onderzoek, niet verwonderlijk tot de conclusie dat maar 12% van de sociale steun die uitgetrokken zou zijn voor de noodlijdende Surinamers ook werkelijk de mensen bereikt.
Weekoverzicht in 3 dagen
De benzinestations die voor een groot deel staken, duizenden kinderen die niet ingeschreven kunnen worden op school,want er is geen plek, de landbouwers uit Nickerie die financiele steun vragen vanwege hun half mislukte oogsten te wijten aan klimaatproblemen en een gigantische rattenplaag, om in dezelgde regio te blijven, de inheemsen in West Suriname die worden bedreigd in hun bestaan omdat er hout en goudconsessies in hun woon en leefgebied zijn uitgegeven.
De 8 Brokopondodorpen die schade vergoeding beloofd is omdat de beheerder van de Afobakkadam Staatsolie Power Company, het stuwmeer, dat het vele regenwater niet aankon, heeft laten overstromen in hun dorpen, en hun kostgronden, waar honger en gebrek het gevolg van zijn voor zo’n 2000 Surinamers. Anderhalf jaar al is hun schadevergoeding toegezegd, de zoveelste niet nagekomen belofte van de regering.
Owee, O.W.
In Paramaribo moeten sommige mensen nog steeds bekomen van de schade, aangericht door regenwater, want van waterbeheersing (watermanagement) heeft het Ministerie van Openbare Werken blijkbaar nooit gehoord, vandaar dat de bijnaam van ministerie van Overstromend Water vaker wordt gebruikt. Ook van de vuilophaal wordt een puinhoop gemaakt, het wordt vaak verzuimd omdat de vuilophalers niet betaald zijn door het ministerie van OWee.
Rol van de media
Elke drie dagen kun je zeven, nee acht probleemgebieden identificeren die de regering niet kan of wil oplossen omdat zij het te druk hebben met zichzelf en hun politieke loyalisten te bevoordelen. Alsof deze wandaden niet genoeg zijn leggen ze de bevolking steeds uit dat ze geen geld hebben om hun taak te doen vanwege de achter gelaten schulden en begrotingstekorten van de vorige regering.
Over hoe zij zelf sjoemelen en rommelen met staatsgelden mag de Surinaamse journalist vooral niet onderzoeken en met u delen want dan wordt de minister ziedend en gaat de journalist aanvallen. Als de journalist dan toch geloofwaardiger overkomt dan de minister, zijn de rapen gaar. Ministers en zelfs media eigenaren handelen niet vaak in het besef dat de media de ruggegraat (horen te) zijn van elke democratie.
Kort geding
Last but not least: de minister heeft nu zelfs een kort geding aangespannen tegen de journalist. Met de hoop dat het recht mag zegenvieren, kijken vooral de journalisten uit naar donderdag, wanneer het kort geding komt dat minister Riad Nurmohamed aanspant tegen columnist Nita Ramcharan van Star Nieuws.
Zij schreef waarom de IDB haar geldkraan heeft dicht gedraaid en een nieuwe aanbesteding eist voor herstel van de van t Hogerhuysstraat. Want de reden is echt niet zo gewoon, als de minister het wil doen voorkomen, maar eerder kwalijk riekende naar corruptie. Hier is het gezegde van toepassing: you can fool some people some time, but you can’t fool all the people, all of the time!