donderdag 28 maart 2024
26 C
Paramaribo
8.3 C
Amsterdam
5
(1)

Komende week eerste niertransplantaties in Suriname

lees ook ...

Vicepresident Brunswijk loopt mee voor bewustwording over sp...

Op donderdag 21 maart 2024 heeft vicepresident Ronnie Brunswijk op opmerkelijke wijze zijn steun betuigd aan mensen met een speciale hulpvraag. Dit deed hij door deel te nemen aan een bewustwordingslo...

Voor veel mensen met nierfalen, is transplantatie de beste behandeling. Dan krijg je een donornier die je nierfunctie overneemt. Een team onder leiding van dr. Mirza Idu en prof. dr. Frederike Bemelman, ondersteund door enkele medische specialisten van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), zal in de komende week in Suriname een niertransplantatiemissie uitvoeren.

Er zijn in de afgelopen periode patiënten en donoren gescreend. De screening heeft vooralsnog geleid tot zes potentiële koppels, welke getransplanteerd zullen worden. Minister Amar Ramadhin heeft tijdens een bezoek aan het Amsterdam UMC op 30 mei 2022 ook de laatste hand gelegd aan een samenwerkingsovereenkomst tussen Amsterdam UMC en Suriname, waarbij er afspraken zijn gemaakt over het uit te voeren programma. Uniek hierbij is dat dit programma een duurzaam model heeft.

Er zal binnen drie jaar kennis overgedragen worden door het buitenlands team aan Suriname, waardoor wij zelf de niertransplantaties kunnen uitvoeren. Ramadhin is heel blij dat deze mijlpaal eindelijk tot stand is gekomen, vooral met de updates van het team en de positiviteit om deze missie uit te voeren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKomende week eerste niertransplantaties in Suriname