Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Komend collegejaar internet en laptop verplicht voor universiteitsstudenten in Suriname

Geplaatst

op

Adekus

Studenten die zich voor het collegejaar 2020-2021 hebben ingeschreven op de Anton de Kom universiteit van Suriname (AdeKUS) moeten over een laptop en internet beschikken. Volgens bestuursvoorzitter Eric Jagdew is niet duidelijk hoe lang COVID-19 nog zal aanhouden, vandaar dat om te kunnen studeren deze twee zaken noodzakelijk zijn. De universiteit zal echter wel mogelijkheden bekijken om studenten die thuis geen internet hebben, op de campus wel de mogelijkheid te bieden, om verspreid de colleges online te kunnen volgen.

Ook zijn er studenten die een financieel probleem hebben, omdat er geen geld is in het studiefonds van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). Jagdew wil samen met de NOB om de tafel om studenten toch tegemoet te komen. Hij verwacht dat het huidige academisch studiejaar met succes zal worden afgerond. Dat gebeurt zo veel mogelijk online, maar er zullen op de campus, met inachtneming van de COVID-19-protocollen, ook tentamens worden afgenomen.

Er waren wel enkele problemen zoals tentamens die niet konden doorgaan of studenten die geen toegang tot internet hadden. Verder was er ook  probleem met salarisbetaling, maar dat is intussen opgelost omdat de regering de subsidie heeft overgemaakt. Maandelijks maakt de overheid SRD 8 miljoen hiervoor over. Echter is er volgens de bestuursvoorzitter geen geld voor vervangings- of kapitaalinvesteringen, renovatie en budget voor wetenschappelijk onderzoek. Zelfs inschrijfgeld moet worden gebruikt als aanvulling om salarissen te kunnen uitbetalen. De universiteit heeft een structureel tekort aan financiën. Het is opeenvolgende regeringen niet gelukt om de AdeKUS uit haar penibele situatie te halen. Haast elke maand zijn er kopzorgen om de salarissen uit te betalen.

Culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Volk van morgen
vrijdag 4 september 2020 14:44

Telesur kan die studenten gratis internet aanbieden voor 2 jaar en tuurlijk als ze straks een baan hebben die 15 srd per maand terug betalen. 600 SRD het bedrijfsleven.. hart onderdeel de riem steken .. kost per leerling 600 de meeste hebben internet wie niet kan betalen als hij werkt straks nadat hij geslaagd is kan hij die 600 SRD in termijnen terug betalen. A wan anu e was a trawang. Elkaar helpen

Parbhoesingh
zaterdag 5 september 2020 09:42

Ik vind dat dit probleem snel moet worden opgelost.Tegenwoordig heeft iedereen internet thuis.studie financering moet wel geregeld kunnen worden.Bepaalde kosten moet de student zelf bekostigen.
Studeren kost eenmaal geld.Over salarissen van leerkrachten hier mag de overheid niet aan komen. Echt brutaal.Sur zit in een cricis maar komt wel goed.chan gaat het oplossen samen met de bevolking.Advertentie

Suriname

Geplande projecten Centrale Markt worden gecontinueerd

Geplaatst

op

Verkoop Centrale Markt. Beeld Youtube

Lopende projecten van de Centrale Markt in Suriname worden normaal voortgezet. Dit zegt de waarnemend marktmeester Gautham Danai. Hij is ondertussen gestart met het aanpakken van de parkeerplaats bij de Vreedzaammarkt. Deze projecten zijn onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt bij de overname met oud-marktmeester John Lecton.

Intussen is er al een inventarisatie gemaakt van de actieve verkopers binnen de markt. Het is de bedoeling om personen die buiten de markt verkopen een plek binnen te geven. In de uitvoering wordt de waarnemend marktmeester ondersteund door het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost. Zij voeren regelmatig controlewerkzaamheden uit op naleving van de COVID-19-regels.

Districtscommissaris Ricardo Bhola zegt dat het belangrijk is om de COVID-19-protocollen na te leven. Er wordt ook gekeken naar ordening binnen en buiten de markt. Met de ordening binnen de markt is er volgens Bhola al een aanvang gemaakt. Binnen niet al te lange tijd zal er ook ordening buiten plaatsvinden.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Surinaamse regeringsdelegatie ontvangt petitie van dorpsbestuur Santigron

Geplaatst

op

Anp Verkiezing President 01

De regeringsdelegatie die onlangs een bezoek heeft aan Santigron heeft een petitie in overhandigd gekregen van het dorpsbestuur. In de petitie vragen zij voor aanpak van het waterprobleem, goed begaanbare wegen, de grenskwestie en de veiligheid.  De delegatie stond onder leiding van president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. 

Voor het eerst hebben een president en vicepresident tegelijk Santigron bezocht en daarom is het hoge bezoek als historisch bestempeld. De delegatie toonde zich ingenomen met de ontvangst. Aan de gemeenschap is gevraagd rekening te houden met het feit dat de regering pas drie maanden aanzit.

De regering is zich ervan bewust dat alles duur is geworden, maar beloofde de gemeenschap dat binnen een jaar alles beter zal worden. Aangegeven werd dat het bezoek aan Santigron zeker niet de laatste zal zijn. Alvast werd vooruitgeblikt op projecten die terug moeten komen in het gebied, zoals het pindaproject.

Net als in zijn toespraak eerder op de dag te Lelydorp hield president Santokhi ook te Santigron de lokale bevolking de financiële problemen van het land voor. Hij gaf onder meer aan dat het pakkettensysteem beter moet en dat degenen die daarvoor in aanmerking komen, dat moeten krijgen.

De distributie zal via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en het districtscommissariaat geschieden. De bedoeling is echter een bonnensysteem in te voeren. Het staatshoofd benadrukte dat iedereen gelijke kansen moet krijgen en dat dorpskinderen niet achter mogen blijven.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen