Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Koloniale lesboeken in ban in Suriname

Geplaatst

op

Op de Theodoor Wenzelschool in hartje Paramaribo is in het Nederlandse boek dat open op de tafel ligt vol met afbeeldingen van witte werknemers, kinderen in een omgeving die de Surinaamse kinderen zelf niet kennen.

“Een kind dat opgroeit in de jungle tussen de stroomversnellingen, kan zich geen voorstelling maken van een mistige Rotterdamse haven”, zegt de onderwijsexpert, Marie Levens.

Niet alleen de Nederlandse onderwerpen, ook de woordenschat staat volgens Levens een vlot leerproces in de weg. “Net zoals Vlamingen hun eigen taal hebben, spreken Surinamers anders, en in veel gevallen helemaal geen Nederlands”, zegt Levens. Nederlandse woorden als ‘boezemvriend’ en ‘zemen’ kennen Surinaamse kinderen niet en zorgen voor verwarring. “Je krijgt een verhaal vol gaten. Daar houden kinderen niets aan over”, zegt Levens.

De onderwijskundige is projectcoördinator van het Basic Education Improvement Program II en werkt momenteel aan de ontwikkeling van een nieuw, Surinaams curriculum. Ze benadrukt dat dit niets te maken heeft met anti-Nederlands sentiment. “Het gaat om een realistische beeldvorming voor het Surinaamse kind. Overal ter wereld leren kinderen eerst over hun eigen land, pas daarna over het buitenland. Dat moet in Suriname niet anders”, aldus Levens.

Toch is niet iedereen negatief over de Nederlandse boeken. Glory-Joy van Russe zit in het zesde leerjaar en werkt daarom met de Surinaamse schoolboeken uit 1986. De meeste leerstof die daarin aan bod komt is verouderd, of heeft de 9-jarige al gezien in de Nederlandse boeken waar ze in de eerste vijf groepen uit leerde. “Ik mis de mooie boeken van vorig jaar”, zegt ze.

Ook Daniëlle Farinum, leerkracht in het vijfde leerjaar, ziet de Nederlandse boeken graag. “De onbekende woordenschat is een verrijking voor de leerlingen, en ook de themaweken kunnen op veel enthousiasme rekenen. Dat hadden de Surinaamse boeken niet”, zegt Farinum.

Maar voor Levens gaat het niet om het vervangen van de boeken, maar om het dekoloniseren van het onderwijs in Suriname. “Die denkwijze vloeit voort uit het koloniale tijdperk, toen Nederland de problemen voor ons kwam oplossen. Dat verandert nu”, zegt Levens.

Met hulp van Belgische consultants staan er onderwijshervormingen gepland. De Interamerican Development Bank financiert dit project.

“Dekolonisatie begint bij de Surinamers zelf. Niemand anders kan het voor ons doen”, aldus Levens. Het toekomstige lesmateriaal moet uiterlijk januari 2021 in de klassen liggen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

39-jarige man ingesloten vanwege verkrachting 13-jarig meisje

Geplaatst

op

By

Een 39-jarige man is op maandag 11 februari na verkregen informatie, door het Arrestatie Team ( AT) op het terrein van het politie bureau Santodorp aangehouden en overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

De man wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting van een 13-jarig meisje onder bedreiging met een vuistvuurwapen in de maand januari van het afgelopen jaar. Het 13-jarig slachtoffer vertelde aan haar vader wat haar was overkomen waarna men aangifte deed op het politiebureau Jeugdzaken. Sedert de maand februari van het vorig jaar werd de man opgespoord door de politie zonder het gewenst resultaat.

De man ontkent het strafbaar feit te hebben gepleegd. Bij zijn aanhouding is geen wapen op hem aangetroffen. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man, hangende het onderzoek, in verzekering gesteld. De politie van de afdeling Jeugdzaken is belast met dit onderzoek.

Lees verder

Suriname

Verdachte in 6 kilo drugszaak komt vrij

Geplaatst

op

By

Kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor heeft maandag de detentie van de verdachte Bert C. op verzoek van zijn advocaat, Aryan Ramlakhan, opgeheven.

In deze zaak was Bert samen met Natony W. en Ray S. aangehouden. Zij worden allen verdacht van overtreding van de Wet op Verdovende Midden. In oktober 2018 werd een inval gepleegd in de woning van Natony. De sterke arm trof in de slaapkamer van deze verdachte bijkans 6 kilo marihuana aan. In verband met het onderzoek werden de verdachte en zijn vriendin aangehouden.

Bij de politie hebben zij namen genoemd van 2 andere verdachten. In verband met het onderzoek heeft de rechter de vriendin van Natony als getuige gehoord. Zij was in deze zaak gedurende een maand ingesloten. Zij had de verdachte Bert niet vaak gezien. Zij en haar partner Natony hebben een meubelzaak. Zij had de verdachte Bert enkele keren daar gezien. Hij zou een bestelling hebben geplaatst. De verdachte Ray was wel vaker thuis bij haar geweest. Volgens Natony heeft Ray hem de drugs verstrekt. Tot 3 keren toe heeft Natony drugs van Ray ontvangen. Hij kwam in contact met Ray door een vriend, Donovan. Natony was Donovan geld schuldig en moest hem betalen. Op die dag ontmoette hij Donovan in de bar, alwaar hij Ray voorstelde aan Natony. In ruil voor dat geld, welke Natony van Donovan had geleend, moest hij een pakket bezorgen voor iemand. De verdachte Ray bezorgde het pakket thuis bij Natony en deze is later weer opgehaald door iemand anders. Zodoende kwam hij in contact met de drugsdealers. De verdachte Natony blijft erbij dat hij de drugs van Ray heeft gehad en dat Bert niets afweet van deze drugszaak.

De rechter hoorde alle 3 verdachten beurtelings en het bleek dat het aandeel van Bert bijkans niets is geweest in deze zaak. De advocaat deed daarbij een verzoek om Bert in vrijheid te willen stellen. De magistraat ging mee met de raadsman en schorste de hechtenis van Bert op. De 2 andere verdachten, te weten Natony en Ray, blijven in arrest. Op 8 april wordt de behandeling voortgezet.

Lees verder

Meest gelezen