Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Koloniale lesboeken in ban in Suriname

Geplaatst

op

door

Op de Theodoor Wenzelschool in hartje Paramaribo is in het Nederlandse boek dat open op de tafel ligt vol met afbeeldingen van witte werknemers, kinderen in een omgeving die de Surinaamse kinderen zelf niet kennen.

“Een kind dat opgroeit in de jungle tussen de stroomversnellingen, kan zich geen voorstelling maken van een mistige Rotterdamse haven”, zegt de onderwijsexpert, Marie Levens.

Niet alleen de Nederlandse onderwerpen, ook de woordenschat staat volgens Levens een vlot leerproces in de weg. “Net zoals Vlamingen hun eigen taal hebben, spreken Surinamers anders, en in veel gevallen helemaal geen Nederlands”, zegt Levens. Nederlandse woorden als ‘boezemvriend’ en ‘zemen’ kennen Surinaamse kinderen niet en zorgen voor verwarring. “Je krijgt een verhaal vol gaten. Daar houden kinderen niets aan over”, zegt Levens.

De onderwijskundige is projectcoördinator van het Basic Education Improvement Program II en werkt momenteel aan de ontwikkeling van een nieuw, Surinaams curriculum. Ze benadrukt dat dit niets te maken heeft met anti-Nederlands sentiment. “Het gaat om een realistische beeldvorming voor het Surinaamse kind. Overal ter wereld leren kinderen eerst over hun eigen land, pas daarna over het buitenland. Dat moet in Suriname niet anders”, aldus Levens.

Toch is niet iedereen negatief over de Nederlandse boeken. Glory-Joy van Russe zit in het zesde leerjaar en werkt daarom met de Surinaamse schoolboeken uit 1986. De meeste leerstof die daarin aan bod komt is verouderd, of heeft de 9-jarige al gezien in de Nederlandse boeken waar ze in de eerste vijf groepen uit leerde. “Ik mis de mooie boeken van vorig jaar”, zegt ze.

Ook Daniëlle Farinum, leerkracht in het vijfde leerjaar, ziet de Nederlandse boeken graag. “De onbekende woordenschat is een verrijking voor de leerlingen, en ook de themaweken kunnen op veel enthousiasme rekenen. Dat hadden de Surinaamse boeken niet”, zegt Farinum.

Maar voor Levens gaat het niet om het vervangen van de boeken, maar om het dekoloniseren van het onderwijs in Suriname. “Die denkwijze vloeit voort uit het koloniale tijdperk, toen Nederland de problemen voor ons kwam oplossen. Dat verandert nu”, zegt Levens.

Met hulp van Belgische consultants staan er onderwijshervormingen gepland. De Interamerican Development Bank financiert dit project.

“Dekolonisatie begint bij de Surinamers zelf. Niemand anders kan het voor ons doen”, aldus Levens. Het toekomstige lesmateriaal moet uiterlijk januari 2021 in de klassen liggen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Man vernielt pinautomaat

Geplaatst

op

door

Er kunnen verschillende redenen zijn warom een pinpas bij het pinnen door de machine ingeslikt kan worden. Het beste wat men na zo een geval kan doen is zich wenden naar de aangesloten bankinstelling. Echter zijn er toch mensen die zich door emoties laten gaan.

De 59-jarige Aron, C. is door de politie van Nieuw-Nickerie op zaterdag 16 juni in verzekering gesteld voor vernieling.

Aron stopte zijn pinpas in een geldautomaat om een som geld te lichten. Bij die gelegenheid was hij lichtelijk aangeschoten en heeft hij zeer waarschijnlijk verkeerde pincodes ingetoetst met het gevolg dat uiteindelijk noch zijn pinpas noch geld uit de machine tevoorschijn kwamen.

Aron werd toen zo boos dat hij de machine begon te bewerken met een verstelbaar sleutel. Er is aangifte van vernieling tegen Aron gedaan en na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij door de politie in verzekering gesteld.

Lees verder

Suriname

Kwestie kapotte Canawaima Ferry geniet aandacht OW&TC

Geplaatst

op

door

Het Ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie doet er alles aan om het schip dat voor de veerverbinding tussen Suriname en Guyana zorgt gauw te laten repareren. Uit technisch onderzoek is gebleken dat beide motoren van het schip defect zijn. Volgens de bewindsman Vijay Chotkan geniet het de volle aandacht van zijn department. Ook president Bouterse is hierover op de hoogte gesteld.

Er is in de laatste week van mei een melding gedaan dat het schip uit de operatie is gehaald. Als gevolgd daarvan heeft de minister gelijk gesprekken gevoerd met de Canawaima services en company om de ferry operationeel te houden.  “ We moeten snel in actie gaan omdat het de passagiers goed uitkomt en omdat beide landen aan verdienen. We moeten ook rekening houden met het verdrag waarbij beide landen in moeten komen(50% om 50%)  voor de onderhoud en reparatie van het schip.” Gelet op de ernst van de situatie is er een schrijven gestuurd naar de OW&TC minister zijn collega in Guyana. Hij is middels een schrijven in kennis gebracht en werd ook uitgenodigd voor een gesprek welke te Nickerie zou moeten plaats vinden. Echter heeft het gesprek als gevolgd  van miscommunicatie geen voortgang gehad.

Ondanks dit heeft de minister het niet bij de pakken laten liggen en werd er een openbare aanbesteding gehouden. Het bedirjf Migos heeft de laagste inschrijving gedaan en het ligt in de bedoeling dat het schip binnen twee weken weer ingezet kan worden voor het waterverkeeronderhoud Suriname en Guyana.

Lees verder

Meest gelezen

X