Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Koloniale lesboeken in ban in Suriname

Geplaatst

op

Op de Theodoor Wenzelschool in hartje Paramaribo is in het Nederlandse boek dat open op de tafel ligt vol met afbeeldingen van witte werknemers, kinderen in een omgeving die de Surinaamse kinderen zelf niet kennen.

“Een kind dat opgroeit in de jungle tussen de stroomversnellingen, kan zich geen voorstelling maken van een mistige Rotterdamse haven”, zegt de onderwijsexpert, Marie Levens.

Niet alleen de Nederlandse onderwerpen, ook de woordenschat staat volgens Levens een vlot leerproces in de weg. “Net zoals Vlamingen hun eigen taal hebben, spreken Surinamers anders, en in veel gevallen helemaal geen Nederlands”, zegt Levens. Nederlandse woorden als ‘boezemvriend’ en ‘zemen’ kennen Surinaamse kinderen niet en zorgen voor verwarring. “Je krijgt een verhaal vol gaten. Daar houden kinderen niets aan over”, zegt Levens.

De onderwijskundige is projectcoördinator van het Basic Education Improvement Program II en werkt momenteel aan de ontwikkeling van een nieuw, Surinaams curriculum. Ze benadrukt dat dit niets te maken heeft met anti-Nederlands sentiment. “Het gaat om een realistische beeldvorming voor het Surinaamse kind. Overal ter wereld leren kinderen eerst over hun eigen land, pas daarna over het buitenland. Dat moet in Suriname niet anders”, aldus Levens.

Toch is niet iedereen negatief over de Nederlandse boeken. Glory-Joy van Russe zit in het zesde leerjaar en werkt daarom met de Surinaamse schoolboeken uit 1986. De meeste leerstof die daarin aan bod komt is verouderd, of heeft de 9-jarige al gezien in de Nederlandse boeken waar ze in de eerste vijf groepen uit leerde. “Ik mis de mooie boeken van vorig jaar”, zegt ze.

Ook Daniëlle Farinum, leerkracht in het vijfde leerjaar, ziet de Nederlandse boeken graag. “De onbekende woordenschat is een verrijking voor de leerlingen, en ook de themaweken kunnen op veel enthousiasme rekenen. Dat hadden de Surinaamse boeken niet”, zegt Farinum.

Maar voor Levens gaat het niet om het vervangen van de boeken, maar om het dekoloniseren van het onderwijs in Suriname. “Die denkwijze vloeit voort uit het koloniale tijdperk, toen Nederland de problemen voor ons kwam oplossen. Dat verandert nu”, zegt Levens.

Met hulp van Belgische consultants staan er onderwijshervormingen gepland. De Interamerican Development Bank financiert dit project.

“Dekolonisatie begint bij de Surinamers zelf. Niemand anders kan het voor ons doen”, aldus Levens. Het toekomstige lesmateriaal moet uiterlijk januari 2021 in de klassen liggen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Drinkwater, de primaire levensbehoefte wordt duurder in Suriname

Geplaatst

op

By

Surinamers gaan dit jaar meer betalen voor water. Volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen gaat het om een “minimale verhoging van een paar centjes”.

“We denken dat we tegen eind september zover zijn om die te brengen naar de Raad van Ministers om te bediscussiëren”, zei de bewindsman  van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij woensdag op vragen van journalisten.

Hij kondigde de aanpassing van het watertarief aan tijdens de opening van het nieuwe dienstencentrum van de SWM,  te Poelepantje.  Volgens Dodson gaat de dienstverlening vooruitgaat: de gemeenschap krijgt meer water, kan erop rekenen en de kwaliteit is beter. Het ministerie vindt de aanpassing van de tarieven daarom gepast. De laatste heffing vond daarnaast ook al twee jaar geleden plaats.

Dodson zei dat de investeringen, die door de maatschappij worden gepleegd, uit de penningen worden betaald. Zo ook, de investering in het nieuwe dienstencentrum. De maatschappij wil de dienstverlening in het achterland intensiveren. “We maken de dienst beschikbaar voor een ieder en de gemeenschap moet ervoor betalen”, stelde Dodson. Klanten en vooral ondernemers zullen voortijdig op de hoogte worden gebracht van de prijsstijgingen.

 

Lees verder

Suriname

Suriname doet mee aan grote opruimactie

Geplaatst

op

By

Op 15 september is het World clean-up day! Miljoenen mensen in 150 landen verenigen zich om onze wereld schoon te maken, in de grootste burgeractie in de menselijke geschiedenis. Ook in Suriname werk iedereen samen met partners en vrijwilligers om onze stranden, rivieren bossen en straten te ontdoen van afval.

Green Heritage Fund Suriname (GHFS). De milieuorganisatie, tezamen met Stichting Support Recycling Suriname, en JCI Urban, een afdeling van de Junior Chamber International Suriname, en een aantal vrijwilligers, doet het komend weekeinde weer mee aan de mondiale schoonmaakactiviteit.

Het doel daarbij is vooral plastic afval te verwijderen van oevers en stranden. Steeds meer Surinamers zijn zich er bewust van geworden wat voor schade plastic aanricht.

Glenn Ramdjan van Stichting Support Recycling Suriname is dezelfde mening toegedaan. De idealen van de stichting sluiten aan bij de internationale milieudoelen en de schoonmaakactie is een uitgelezen kans om ze te benadrukken.

GHFS hoopt dat burgers gaan beseffen hoeveel afval terechtkomt in woonwijken en –gebieden. Bij de vorige Clean-up actie in Leonsberg zijn meer dan 260 vuilniszakken gevuld met voornamelijk plastic afval.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |