dinsdag 23 april 2024
27 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
3.5
(2)

Kolonel Kioe A Sen: veel geld en goudsmokkel uit Suriname

lees ook ...

Verdachte man aangetroffen met vermiste tieners

Op dinsdag 16 april jongstleden heeft de politie van bureau Rijsdijk na een melding een 25-jarige man aangehouden in het ressort. De zonen van Hermandad troffen de man halfnaakt aan met drie eveneens ...


Kolonel Werner Kioe A Sen wil strijden tegen staatsvaluta en goud verlies. “Er wordt veel geld en goud weggesluisd naar het buitenland, onder de radar” zegt kolonel Kioe A Sen, de waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, volgens United News. Eindelijk hoor ik een autoriteit de waarheid spreken van iets dat al decennia lang gaande is. Een IMF vereiste is dat Suriname belasting int van de grote Surinaamse en de kleine, ook Braziliaanse mijnbouwbedrijven. Met de politieke wil en moderne middelen kan dit wel lukken.

Vastberaden
Deze bevelhebber lijkt vastberaden om zijn job op de juiste wijze te doen en verdient alle steun van de regering. Indien zij serieus zijn om alle illegale activiteiten waarmee ons land miljoenen aan belasting geld mis loopt, te gaan halen waar het geld is. Dan hoeft het arme volk niet meer uitgeperst teworden wegens IMFvereisten. Wij herinneren het volk eraan dat belasting ophalen en aan hun besteden ook beloofd was toen de Abop campagne voerde. Tot op de dag van vandaag nog niks gemerkt.

Drones
Het leger moet gebruik kunnen maken van moderne controle middelen zoals drones. Dat is nuttig, niet het zomaar rond vliegen met een van de weinige helikopters zoals de president doet om zijn zoete propaganda praatjes te verkondigen. Die helicopters kunnen ingezet worden wanneer men iets ongewoons opmerkt. Kunnen de landsgrenzen niet via satelliet gemonitoord worden? Via google earth bijvoorbeeld. Bij eerdere poging tot registratie en belasting ontvangen van grote en kleine Surinaamse goudmijners en garimpeiros zijn geen moderne middelen gebruikt, die nu wel ingezet kunnen worden.

Via de rivier

Ook de schoeners en arnalen trawlers om de zoveel tijd controleren. Maar ja, je kan moeilijk zeggen of ze niet van tevoren gewaarschuwd worden, door corrupte politie mensen of militairen. De 6 delige Netflixserie Narco Saints, met Surinaamse politie en militaire uniformen geeft een goed beeld hoe smokkelen gebeurt en gestopt wordt.

De waarnemend bevelhebber heeft tenminste een nobele strijd aangekondigd nu nog de regering die de daad bij het woord moet voegen. Onze lange grenzen, de Atlantische Oceaan, de Marowijne en de Corantijn bewaken is en hele grote uitdaging. En belasting ophalen ook. Tenminste als de regering dat echt wil en ook van Surinames grootste goudbedrijf belasting gaan innen. Namelijk: RoBruns, defacto in bezit van vice president Ronnie Brunswijk. Dat dit politiek gevoelig ligt is wel duidelijk.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnKolonel Kioe A Sen: veel geld en goudsmokkel uit Suriname