dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
20.9 C
Amsterdam
0
(0)

Kok zijn is niet hetzelfde als koken

lees ook ...

Minister Ori: “Stilstand in onderwijs binnenland moet ...

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft de eerste interministeriële sessie gehouden gericht op het oplossen van de onderwijsproblematiek in het binnenland. Bij dit overl...

De stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) heeft negen jonge mensen afgeleverd, die de koksopleiding niveau 2 succesvol hebben afgerond, met Tyra Melcherts (22) als best geslaagde.  Zij benadrukt dat de horeca een harde wereld is. De geslaagden zijn een derde van het aantal inschrijvingen. Velen houden het niet vol om drie dagen les te volgen met veel theorie, en daarnaast te werken.

De studie was vijftien maanden theorie en praktijk, inclusief drie maanden stage in een groot restaurant. Daarnaast kregen de studenten Engels, Nederlands, Rekenen, algemene vorming en ICT. De lokale markt is heel belangrijk, alsook het omgaan en opslaan van spullen. Hoe sla je ze op? Hygiëne is een hoofdzaak.

Voor het eindexamen moesten de studenten zelfstandig een menu samenstellen, met zelf uitgezochte ingrediënten. Na loting kreeg men een gerecht om te bereiden. Melcherts moest dat doen voor de gasten van Torarica, waar zij stage liep. Nu is zij in dienst van het hotel.

Volgens Melcherts kent de werkvloer veel stress, maar zij verzekert tegelijk dat wie ervan houdt zeker slaagt. Zij hoopt over tien jaar een eigen bedrijf te starten, maar daarvoor wil zij eerst verder studeren in het buitenland.  “Ik wil mijn kennis verrijken en kijken hoe het is in andere culturen. Dat wil ik in mijn gerechten verwerken zegt zij”. De koksopleiding niveau 3 volgt niet automatisch voor haar.

Docent Michael Hermelijn maakt mensen mee, die denken dat zij kunnen koken, “maar kok zijn en koken zijn twee verschillende dingen”. “Er komt een hoop dingen bij kijken. Het moet in je bloed zitten. Je maakt lange dagen en uren. Je krijgt weinig complimenten en moet sterk in je schoenen staan.” Bij koken gaat het wereldwijd om de techniek.

Voor Naslien Pitai (36) was de opleiding, “Weinig slapen en de lessen bijhouden. Ik heb wel erover nagedacht om de koksopleiding niveau 3 te doen. De twee vrije dagen in de week die ik kreeg van het werk hebben mij goed geholpen.”

De docent zegt dat werken en studeren zwaar is voor sommige studenten, daarom moet je echt van koken houden om drie dagen per week deze opleiding te volgen met veel theorie.

SHTTC, heeft een twinningproject met Nederland uitgevoerd voor het opzetten van de hotelschool. “Dat is een driejarige opleiding. Voor elk leerjaar melden zich tien tot vijftien studenten. Aan het begin van het jaar hebben we in totaal honderd inschrijvingen, waarvan uiteindelijk 20 procent uitvalt,” zegt Usha Balesar , die voorzitter is van het bestuur. Via de stagecoördinator krijgen de studenten een stageplek. Ook komen zij die in de afrondende fase zitten gauw aan een baan volgens haar.

Bron Foto: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKok zijn is niet hetzelfde als koken