woensdag 24 juli 2024
31 C
Paramaribo
18.8 C
Amsterdam
5
(2)

Koesoewe misschien volgend exportproduct van Suriname

lees ook ...

Verkiezingspropaganda ten spijt: ABOP en PL apart naar stemb...

De nieuwe politieke partij ABOP-PL zal bij de komende verkiezingen een papieren tijger blijven, nu de ABOP en PL onlangs hebben besloten afzonderlijk de verkiezingen in te gaan. Dit nieuws werd bevest...

De Braziliaanse koesoewe teelt deskundige Victor Oliviera, heeft van 26 tot en met 29 januari 2022 een bezoek gebracht aan Suriname. Tijdens zijn eerste bezoek zal de haalbaarheid, casu quo de slagingskansen van de productie en verwerking van koesoewe (Bixa orellana) of annatto onderzocht worden Koesoewe beschikt over natuurlijke kleurstoffen, die gebruikt worden in de voedings- en cosmetica-industrie en is gewild.

Aangezien exportdiversificatie een van de belangrijkste speerpunten van het regeringsbeleid van Suriname is, wordt er behalve naar hoofdgewassen als rijst en banaan ook gekeken naar andere potentiële producten zoals koesoewe. Dit gewas wordt momenteel niet op grote schaal maar slechts als erfcultures geteeld.

Gezien de vergelijkbare klimatologische omstandigheden met Brazilië als grootste koesoeweproducent en de aanwezige productiefactoren zijn er perspectieven voor Suriname. Daarnaast is koesoewe een nieuw product dat de nodige ondersteuning kan bieden aan het versterken en uitbreiden van ondernemerschap, armoedebestrijding als ook inkomensgenerering.

Victor Oliviera heeft meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van productie en verwerking van koesoewe, alsook producten als cacao, verschillende specerijen en kruiden. Tijdens zijn werkbezoek heeft Oliviera diverse stakeholders zoals FAI, CELOS en ADEK gesproken over onderzoek, mechanisatie en teeltechnieken. Tevens heeft hij diverse veldbezoeken afgelegd, waarbij bodemtypen zijn bekeken op locaties zoals Jarikaba, Tijgerkreek, La Poule, Uitkijk, Phedra en Matta .

Het ministerie zal naar aanleiding van dit werkbezoek het traject voortzetten met een haalbaarheidsstudie van koesoeweproductie. Dit, zal zij doen met een nationale aanpak en inzet van alle mogelijke beschikbare uitvoeringsbronnen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKoesoewe misschien volgend exportproduct van Suriname