zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
0
(0)

Koersdaling of koersfaling 

lees ook ...

Exploitatie kosten MZ nog niet afgelost

Het ministerie van Volksgezondheid heeft zich niet gehouden aan afspraken gemaakt met de Medische Zending Primary Health Care (MZ) om achterstallige exploitatie kosten te betalen. Een raadsvoorstel om...

Het gesprek van de week in Suriname is de koers die vanaf vorige week dagelijks daalde. Zo is de koers in een week van 38 Surinaamse dollars voor 1 euro naar 31 voor inkoop door de Cambio’s en de US dollar daalde even hard. Hoewel er altijd een verkoopkoers bij staat, verkopen de wisselkantoren zelden valuta en nu al helemaal niet.

Verder is het onduidelijk hoe de dalende trend is gekomen, er is niets bekend van plotseling gestegen productie, of tienduizend toeristen waardoor we als land meer Euro’s of U$ hebben verdiend. Graag zouden wij als journalisten u een officiële, bewezen verklaring hiervoor willen geven. Of aangeven of het nu een koersdaling of koersfaling betreft. Maar de kwestie is tot nu toe te ondoorzichtig.

Verklaringen

De Surinaamse journalisten hebben hun uiterste best gedaan te onderzoeken wat er aan de hand is. Economisten, een bankdirecteur, de voorzitter van de kleine winkeliers en het groter bedrijfsleven zijn geïnterviewd . Hun verklaring is min of meer gelijkluidend: de koopkracht is gedaald, de import is minder geworden, daardoor is er minder behoefte aan U$ en Euro’s opkopen. Zo ontstond het overschot aan valuta, die de koers in opeenvolgende dagen met globaal 3% per dag deed dalen. (Ineens so?)

Helaas is er geen daling van prijzen in de winkels, daarvoor zou de koers langdurig moeten zakken, en of gaat gebeuren kan geen enkele economist ons tot nu toe uitleggen. In het algemeen doet iedereen verrast. Onze president doet  heel blij verast, en zegt zelfvoldaan dat hij dit bereikt heeft dankzij God zelve, ingeschakeld via een interreligieuze gebedsdienst vorige week bij hem op het kabinet. (Tjoerie)

Onze hooggeleerde Vice President -nogal een ongeleid projectiel-  zegt, wat in de wandelgangen veel gehoord wordt:” Puur een actie van de Cambio’s om nu veel US en Euro’s goedkoop op te kopen en met een enorm winst te verkopen, wanneer zij naar believen de koersen opschroeven naar 40 of zelfs 50 srd voor de U$ en de Euro.” (Sjeetjes)

Dan is er nog een onlogisch klinkende verklaring van de mofo-koranti (word on the street & social media) dat het zou liggen aan de parallel economie, namelijk de cocaïne doorvoerhandel vanuit  Suriname, die onlangs een gevoelig verlies leed, vanwege een door Europese douaniers in beslag genomen lading van 8 ton coke, ter waarde van miljoenen Euro’s. Het zogenaamde verband ontgaat me helemaal. (Mijn gunst mang)

Cambio koers
Cambio koers

Godslastering

Hierbij wil Sranan Peyri wel excuus vragen aan de Almachtige voor de arrogantie en de heiligschennis van de leiders en ex-leider van dit land die zo kwistig Zijn naam misbruiken. Nu is ‘t weer eens de president die beweert God via speed dial te hebben bereikt voor vooruitgang van ons land met als gevolg een overvloed aan valuta en koersdaling. (Terwijl we dit schrijven is hij op weg naar Guyana, vernamen we net via een collega aldaar)

Maar om verder te gaan met excuses aan onze goede God: een zekere voortvluchtige ex-president beweert dat de onzichtbare hand – van de Almachtige dus- hem leidt. Dan weer is het VP die vindt dat Gaan Gadu in hoogst eigen persoon hem tot dit hoge ambt heeft gebracht en nog meer zal verhogen.

Sorry

Intussen handelen deze mannen tegen elk Goddelijk gebod en zijn veroordeeld wegens ernstige misdaden. Nu bij de huidige president  is er ondersteund door officiële stukken aangifte gedaan omdat hij verdacht wordt van het verduisteren van 8 miljoen U$ uit de staatskas. Waar voornoemde types “liegen groeit geen gras meer”, zeggen we in het Sranan. Deze (mis) leiders tonen zich ware zonen van Satan, de duivel die in de Bijbel de vader van alle leugenaars wordt genoemd.

Ons zul je dus niet horen over bidden voor onze leiders, daarmee zouden we onszelf beledigen en ook geloven we niet dat deze mannen ooit hun leven zullen beteren. We bidden voor het volk dat zij bevrijd kunnen worden van het droombeeld dat deze mannen ooit verbetering zullen brengen en eerlijk zullen worden.

Ook bidden we voor het arme volk en onszelf dat met wat valutahulp van familie of vrienden kon overleven en die nu weer het zwaarst getroffen zijn door de kelderende koersen en de stijgende prijzen. Ook sorry aan de lezer, dat we u alleen maar konden weergeven wat we via media vernamen maar u niet meer inzicht kunnen geven over de dalende valuta kwestie. Maar we houden u op de hoogte!

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnKoersdaling of koersfaling