Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Koers voor vreemde valuta blijft dalen

Geplaatst

op

De koersindicatie van de Centrale Bank van Suriname is tot dinsdag SRD 7,50 voor de US dollar en SRD 8,37 voor de euro. De koersen voor vreemde valuta lijken steeds meer te dalen. Bij cambio’s zijn de koersen zelfs nog iets lager. Volgens deskundigen is de koers gezakt doordat grote bedrijven bijna geen deviezen meer kopen.

De koers is over een periode van 3 weken met ruim 1 SRD gedaald. Maar dat is voor velen nog geen reden tot juichen, men is afwachtend wat de koersen verder zullen doen. En daarnaast zijn de prijzen in de winkels nog niet meegegaan met de verlaging van de koersen. Er wordt gehoopt op een stabiele koers van de SRD in plaats van steeds stijgingen en dalingen, wat niet goed is voor de economie. De koers zou namelijk ook snel weer kunnen stijgen wanneer de grote bedrijven en anderen weer beginnen met het opkopen van dollars en euro’s.

Dat de koers steeds weer wat daalt kan verschillende redenen hebben. Het heeft niets te maken met meer opbrengsten van vreemde valuta door een toename aan export, dat is niet het geval. De koersdaling kan te maken hebben met speculaties. Veel bedrijven die gewend waren om valuta op te kopen hebben genoeg Surinaamse dollars op hun bankrekeningen, maar er wordt niet gekocht. Doordat de koopkracht van de bevolking sterk is gedaald, met maar liefst 35 procent, is ook de vraag naar goederen afgenomen. Mensen hebben minder te besteden, maar ook zeker deze maand hebben veel mensen weinig uit kunnen geven. Dit in verband met het begin van het nieuwe schooljaar, waardoor velen geld kwijt waren aan schoolspullen en boeken. Over het algemeen neemt in november en december de import weer toe, vanwege de feestdagen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Surinaams volkslied heeft Friese roots

Geplaatst

op

By

Het Surinaams volkslied heeft grotendeels Friese roots, dat meldt de leeuwarder courant vandaag.

De oorspronkelijke tekst die begint met ‘Suriname’s trotse stromen’ is in 1893 geschreven door de Friese predikant Cornelis Atses Hoekstra, op een melodie uit 1876 van de Friese onderwijzer J.C. de Puy.

De Surinaamse dichter Trefossa herschreef de tekst later. Zijn versie, waarin hij twee regels van Hoekstra liet staan, werd in 1959 het officiële volkslied van Suriname.

Dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga vestigt de aandacht op deze Fries-Surinaamse link naar aanleiding van de manifestatie ‘F)rede fan Fryslân, feest foar elkenien’, zaterdagmiddag in de Prinsentuin in Leeuwarden.

Hettinga spreekt daar. Hij wil onderstrepen ,,dat de bannen tusken Suriname en Fryslân in pear slaggen fierder geane as de A7’’.

Lees verder

Suriname

Motoragent in Suriname neergeschoten

Geplaatst

op

By

PARAMARIBO – Een agent van de Motor Surveillance Dienst (MSD) is vrijdagmorgen omstreeks 7 uur beschoten door een verdachte aan de M.L. Kingweg ter hoogte van de Dageraadweg.
De agent zag de man lopen en sommeerde hem te stoppen omdat hij voldeed aan het signalement van één van de verdachten die kort daarvoor met geweld diefstal hadden gepleegd in het ressort Houttuin.

De verdachte schoot op de agent die in beide benen werd geraakt en per ontboden ambulance naar het ziekebhuis is vervoerd. Een gemengde eenheid van de politie heeft na een klopjacht een verdachte aangehouden aan de Warakoeweg. De polite spoort de andere verdachten op.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |