dinsdag 21 januari 2025
28 C
Paramaribo
0.7 C
Amsterdam
0
(0)

Koendjbiharie: diepgaand onderzoek naar prenatale stress in Suriname

lees ook ...

Communicatiemast Telesur in Patamaccagebied moedwillig verni...

Een 200 meter hoge telecommunicatiemast in het Patamaccagebied bij Pakira, langs de Marowijnerivier, is omgevallen als gevolg van opzettelijke vernieling. Dit heeft Telesur bekendgemaakt. Di...

Op de bruisende datum van 6 december 2023 verwelkomde de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname een nieuwkomer in de rangen van gepromoveerde experts. Drs. Aloysius Phoelsing Koendjbiharie voltooide met lof zijn promotie, diepgaand ingaand op het onderwerp “Exposure to Prenatal Maternal Psychosocial Stress and Environmental Toxicants: Epidemiological Considerations and the Impact of Perceived Stress, Depression, and Lead Exposure on Child’s Neurodevelopmental Outcomes. Results from the CCREOH environmental epidemiologic study, Suriname.”

Als de derde succesvolle kandidaat binnen het “Meki Tamara” project, draagt Dr. Koendjbiharie bij aan het groeiende inzicht in de gezondheid van zwangere vrouwen en kinderen in Suriname. Zijn onderzoek, geworteld in de milieu-epidemiologische cohortstudie CCREOH-MeKiTamara, belicht de complexe dynamiek tussen psychosociale stress, milieuverontreinigende stoffen en de neurologische ontwikkeling van kinderen.

Het proefschrift komt voort uit de CCREOH-MeKiTamara-studie, een milieu-epidemiologische cohortstudie die de invloeden van zowel niet-chemische stressoren zoals stress en depressie, als chemische stressoren zoals lood en kwik, op de gezondheid van moeder en kind onderzoekt. In Suriname, waar een kwetsbare moeder en kind gezondheidsstatus bestaat, is er een gebrek aan systematische screening voor deze stressoren tijdens de zwangerschap, vooral in de eerstelijnszorg.

Het onderzoek onthult dat in Suriname, gemiddeld 28% van de zwangere vrouwen te maken heeft met hoge stress, waarbij dit percentage varieert tussen districten. Opvallend is dat Paramaribo en het binnenland hogere percentages stress ervaren in vergelijking met Nickerie. Etnische samenstelling, tienerzwangerschappen, kinderaantallen en opleidingsniveaus zijn factoren die deze variaties beïnvloeden.

In het tweede deel van de studie, gericht op Paramaribo en Wanica, ontdekte men dat 25% van de zwangere vrouwen hoge stress ervaart, 12% lijdt aan matige of ernstige depressie, en 11% heeft een bloed lood concentratie hoger dan aanbevolen. Blootstelling aan lood en depressie van de moeder bleken significant geassocieerd met verminderde taalontwikkeling en grove motoriek bij kinderen tussen 12 en 24 maanden.

De resultaten wijzen op de noodzaak van prenatale screening in de eerste lijn om de gezondheidsstatus van moeder en kind in Suriname te verbeteren, gezien de potentiële implicaties op populatieniveau. De bevindingen benadrukken het belang van gerichte interventies om ongunstige geboorte-uitkomsten en neurologische ontwikkelingsstoornissen te verminderen bij blootstelling aan deze stressoren tijdens de zwangerschap.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKoendjbiharie: diepgaand onderzoek naar prenatale stress in Suriname