maandag 20 mei 2024
29 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
5
(2)

Klimaatverandering bedreigt levenswijze inheemse volkeren in Suriname

lees ook ...

Fataal verkeersongeval eist leven van moeder en zoon

Vanmorgen heeft een tragisch verkeersongeval aan de Mohamed Rashied Pierkhanweg het leven geëist van een moeder, Charlene D. (31), en haar 5-jarige zoon. Het incident vond plaats toen de autobestuurde...

In een unieke samenwerking hebben de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de gemeenschappen van Galibi (Christiaankondre en Langamankondre) een documentaireserie gelanceerd die de tastbare impact van klimaatverandering op hun leefomgeving uit de doeken doet. Deze serie streeft ernaar het brede publiek bewust te maken van de ernstige gevolgen waarmee deze inheemse gemeenschappen geconfronteerd worden.

Als gevolg van hun diepgewortelde verbondenheid met de natuur zijn de inheemse volkeren vaak de eersten die de directe gevolgen van klimaatverandering ondervinden. Al jarenlang ervaren zij een toenemende verslechtering van hun levensomstandigheden, met name op het gebied van onderwijs, toegang tot schoon water, voedselzekerheid en een veilige leefomgeving.

De problematiek die de inheemse bevolkingsgroepen in Suriname ervaren, wordt verder verergerd door klimaatverandering. Dit manifesteert zich in een scala aan uitdagingen, waaronder landverlies, schendingen van mensenrechten, discriminatie en een toename van werkloosheid. Deze documentaireserie werpt licht op deze urgente kwesties, met als doel het mobiliseren van steun en begrip voor de benarde situatie van de inheemse gemeenschappen in het licht van een veranderend klimaat.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKlimaatverandering bedreigt levenswijze inheemse volkeren in Suriname