dinsdag 21 maart 2023
23.3 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
4
(1)

Klimaattop van levensbelang voor voor de huidige wereld

lees ook ...

Ambassadeur voor de Assemblee aangesteld

De voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee MSc. LL.B, heeft Giorgio Rustveld op vrijdag 10 maart jongstleden uitgenodigd voor de ondertekening van het jaarcontract als ambassadeur van...

De VN-klimaatconferentie in glasgow, Schotland is bijeengeroepen voor wereldleiders om een klimaatcatastrofe af te wenden. En ook Suriname neemt haar verantwoordelijkheid. President Chandrikapersad Santokhi zal de aanwezigen op dinsdag 2 november 2021 toespreken in Glasgow. COP26 is een belangrijk evenement waar wereldleiders na zullen gaan wat gedaan kan wordenom de klimaatcrisis op te lossen.

Bijna 30 jaar geleden kwamen de wereldleiders voor het eerst bijeen om de klimaatverandering samen aan te pakken. De Verenigde Naties verzochten de landen een klimaatverdrag te ondertekenen dat elk van hen zou verplichten de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Vanaf dat moment komen de landen die het verdrag hebben ondertekend jaarlijks bijeen om de vorderingen en uitdagingen te bespreken. In 2020 zijn de vertegenwoordigers uit de verschillende landen door de Covid-19-pandemie niet bijeengekomen.

Alexander Boris Johnson, premier van het Verenigd Koninkrijk waarschuwt dat het opwarmen van de aarde een onbeschrijflijk ernstig vraagstuk is. “Als we de klimaatverandering vandaag niet serieus nemen, zal het morgen te laat zijn voor onze kinderen”, zegt hij op de COP26-top. Hij heeft benadrukt dat hoewel COP26 niet het einde van de klimaatverandering zal zijn, kan en moet deze het begin van het einde betekenen. “De mensheid heeft de klimaatverandering steeds op lange baan geschoven. Het is één minuut voor middernacht en we moeten nu handelen”, aldus de Britse regeringsleider.

In de strijd om de klimaatverandering te vertragen, staan landen als Barbados in de ‘frontlinie’, zegt premier Mia Mottley. Het eiland wordt bedreigd door stijgende zeespiegels en extreme weersomstandigheden zoals orkanen die in intensiteit en frequentie toenemen. Mottley heeft de ontwikkelde landen herinnerd om een belangrijke belofte op te lossen. “De ontwikkelde landen beloofden 12 jaar geleden om $ 100 miljard per jaar te besteden om hen tegen 2020 te helpen, maar dat doel is niet gehaald. Het is niet alleen een kwestie van landen die verantwoordelijkheden delen, zegt ze, maar om hun voortbestaan veilig te stellen. Het gaat om ons leven en dood. ”, aldus Premier Mottley van Barbados.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKlimaattop van levensbelang voor voor de huidige wereld