President Santokhi heeft op dinsdag 08 november 2022 op de klimaatconferentie COP27 aangegeven, dat na COP26 de gevolgen van klimaatverandering, waaronder overstromingen, orkanen, ernstige droogte en bosbranden, duidelijk zijn toegenomen. Echter vallen er weinig acties te merken voor het naleven van het akkoord van Parijs.
Het staatshoofd gaf aan dat Suriname één van de drie landen is die een CO2-negatieve uitstoot hebben. Maar ons land is zeer kwetsbaar voor klimaateffecten door onder andere de lage kustlijn die wordt bedreigd door de zeespiegelstijging.
Suriname heeft zijn Nationally Determined Contributions (NDC) omgezet in een investeringsplan, dat gereed is voor implementatie. Ons Nationaal Klimaatakkoord dat volgend jaar zal worden ondertekend, geeft onder andere weer de prioriteit aan schone energie. Zo is reeds vijftig procent van onze energie hernieuwbaar.
Ook in de rol als CARICOM voorzitter heeft president Santokhi aandacht gevraagd voor het Caribisch gebied dat vanwege het ontbreken van fondsen, voor de aanpak van klimaatverandering en herstel van opgelopen schade, genoodzaakt is om leningen te nemen. Dit zorgt voor stremming van de ontwikkeling van deze landen.
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft zich ingespannen voor wijziging van het rangschikkingssysteem van landen. Ons staatshoofd sprak de hoop uit dat de toegang tot fondsen eenvoudig zal zijn en vrij van bureaucratische procedures.
Tot slot riep het staatshoofd de internationale gemeenschap op om de toezegging voor de miljarden na te komen, en zich meer inspanningen te getroosten voor naleving van de akkoorden om onze wereld te redden.