De bruut verhoogde, wurgende electriciteitstarieven in Suriname liggen aan het feit dat “oneigenlijke, niet eerlijke en overvraagde prijzen worden door berekend in de tarieven voor de klanten door EBS en Staatsolie” aldus Dayanand Dwarka, lid van de EBS Tarieven Commissie (ETC).
IMF rol
Het gaat helemaal niet om subsidie, maar de kostprijzen die de autoriteiten berekenen die de EBS tarieven zo hoog maken meent Dwarka. Hoewel zij hiervan op de hoogte is, dringt de IMF vertegenwoordigster Anstacia Guscina afgelopen week ongenuanceerd aan op afbouw van subsidie van EBS?? Subsidie, hoe kan vanuit de Staatskas een bedrijf gesubsidieerd worden waar de technisch directeur 240.000 srd per maand verdient ditzelfde Energie bedrijf waar zes maanden geleden 4 dure Prado’s ter waarde van honderd duizenden US$ voor de directieleden aangeschaft werd? vraagt Sranan Peyri u retorisch.
Dovemans oren voor zuiver en efficient berekende kostprijs
EBS heeft het advies van het ETC genegeerd om te stoppen al die te hoge prijzen te betalen aan zichzelf alsook goederen en diensten [van familie en politieke vrienden]* Sranan Peyri. Aan dovemansoren is ook geweest het verzoek en de besprekingen tussen President Santokhi met de vakbondsleiders die ook aandringt op verlaging van de nu onnodig hoge tarieven die burgers en kleine en middelgrote ondernemingen veel te zwaar zijn.
“Mevrouw Guscina neemt niet de verantwoordelijkheid om de regering aan te sporen de kern van het probleem op te lossen, namelijk de onnodig hoge kostprijs die wordt door berekend aan de samenleving” aldus Dwarka. Naar aanleiding hiervan heeft de EBS Tarieven Commisie (ETC) een brief geschreven aan IMF’s Guscina.
Praktijk voorbeeld
Vanaf 6 maart is er een verhoging van de energieprijzen ingezet die nu, in de derde fase van aanpassing van de stroomtarieven al pijnlijk voelbaar is. Het is wurgend voor de consument zowel als de kleine ondernemer, dat in vier fasen, dus elk kwartaal vanaf maart, de stroomtarieven zo fors verhoogd zijn. Een praktijk voorbeeld zoals u ziet op het hierbij gevoegde Tik tok filmpje is de realiteit vandaag in Su.
De tarieven voor bedrijven zijn sowieso hoger dan die van gewone burgers. www.Culturu.com, een jong digitaal mediabedrijf, waar vrijwilligers uit Suriname aan meewerken, rapporteerde ons dat hun laatste rekening ook onverklaarbaar hoog is. Van gemiddeld 50 Euro begin van het jaar is hun rekening nu 550 Euro!! Nu wordt er gedreigd met afsluiten omdat hun saldo niet genoeg bevatte om deze EBS rekening via de bank te betalen.
Dit is geen nieuws voor Surinaamse consumenten die een derde part time baan moeten hebben en als ze die hebben, ook hun opgeschoten kinderen een job moeten hebben en financieel bijdragen alleen om de nutsvoorzieningen van het huishouden te kunnen betalen, aangezien die allemaal met honderden procenten verhoogd zijn.
Transparantie
Het IMF zou volgens de ETC erop kunnen toezien dat de regering eerlijk en transparant is over de kostprijs berekening van energie door regering, EBS en Staatsolie Power Company Suriname (SPCS). SPCS, Staatsolie zou meer en goedkopere energie moeten leveren.
Dwarka van de ETC concludeert in de Ware Tijd: Gezien de uitspraken van IMF en de regering lijkt het er veel op dat er een spelletje wordt gespeeld over de ruggen van het volk. Daarbij kan de regering de IMF de schuld geven van de al te forse tarievenverhoging.
Sranan Peyri is het volledig eens met de conclusie dat pas als de IMF haar eis voor een marktconforme EBS, onderbouwt door te eisen van de regering, EBS en Staatsolie power company alle overvragingen te verwijderen uit hun tariefberekening, een geloofwaardige prijs gepresenteerd zal worden aan alle Surinaamse burgers, de klanten van EBS.