donderdag 30 november 2023
28.1 C
Paramaribo
-0.6 C
Amsterdam
0
(0)

Kinderen van Mavungu, derde keer internationaal beste film

lees ook ...

Stichting SuConnect.nl deelt belangrijke Inzichten op congre...

Stichting SuConnect.nl, een recent opgerichte non-profit organisatie, zet zich als maatschappelijk platform zowel in Suriname als in Nederland in voor een weloverwogen studiekeuze en een succesvol stu...

Deze week is Kinderen van Mavungu van Mirjam Marks door de kinderjury op het Chicago International Children’s Film Festival uitgeroepen tot beste film. Beste lange film was deze documentaire ook op het filmfestival van Birmingham eind oktober. Tijdens Filmfestival dei Popoli in Florence, Italië gaf de jongerenjury ook deze prijs van beste film aan dit werk van Mirjam Marks met Maticha, Kenny en Yoseva uit Pikin-Slee, Boven-Suriname op de basisschool, in de hoofdrollen.

Kinderen van Mavungu vertelt het verhaal van bosgod Mavungu, die waakt over het wel wee van de kinderen uit Pikin Slee. Marks is in het schooljaar 2021/2022 actief bezig geweest met de kinderen. De film neemt de kijker in vier episodes mee naar de leefwereld van de kinderen in hun dorp. Kenny gaat met een oom op jacht. Yoseva wordt ingewijd tot jonge vrouw, en Maticha doet aan landbouw samen met een tante op een kostgrondje. Spoken word van zanger/rapper Typhoon is te bewonderen aan het begin van elke episode.

Een zorgpunt blijft de opvang en zorg van de kinderen in de stad, wanneer zij verhuizen om verder onderwijs te genieten. Het blijft een vraag als de ouders dit kunnen bekostigen.

Deze documentaire is een jeugdserie gemaakt voor de VPRO. Rond Keti Koti werd het uitgezonden op de Nederlandse televisie, en in dezelfde periode was de première in TBL Cinemas Paramaribo met de nodige festiviteit. Het dorp Pikin Slee zelf mocht een paar dagen later delen in de vreugde. Toronto, Cinekid Amsterdam en Bergamo in Italie zagen het eerder.

Kinderen van Mavungu stond op een scholierenprogramma tijdens het IDFA in Amsterdam, het grootste documentaire festival ter wereld. Speciaal lesmateriaal is hiervoor ontwikkeld. Meer dan tweeduizend scholieren hebben de film gezien in de bioscoop in Suriname, Nederland en op Curaçao. Na de film bestond de mogelijkheid om gesprekken te voeren over slavernij, natuur en cultuur. Ook workshops maakten aan het eind deel uit van het programma.

 

Lesmateriaal voor Suriname is nu in de maak. Het doel is om in combinatie met de film begin volgend jaar hett materiaal beschikbaar te hebben voor alle basisscholen in Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKinderen van Mavungu, derde keer internationaal beste film