zondag 23 januari 2022
24.4 C
Paramaribo
6.2 C
Amsterdam
5
(2)

Kinderen met aangeboren darmafwijkingen succesvol geopereerd in Suriname

lees ook ...

Bolsonaro verliest moeder en vertrekt eerder uit Suriname

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is eerder vertrokken uit Suriname. Dit meldt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. De moeder va...

In het Diakonessenhuis is voor de tweede keer een Kinderchirurgische Missie uitgevoerd, ondanks uitdagende omstandigheden. In de periode van 19 november tot en met 2 december werden 5 kinderen en 1 adolescent, in de leeftijd van 3-22 jaar, met een aangeboren darmafwijking geopereerd en verpleegd. Het gaat om de 21e landelijke kinderchirurgische missie. Deze complexe levensveranderende ingreep is gedaan door de Surinaamse chirurg Anuska Jewbali met ondersteuning van de Zwitserse kinderchirurg Jim Wilde. 

De kinderen werden na de ingreep kort verpleegd op de kinder intensive care. Het voordeel van de missie is dat kinderen met een aangeboren darmafwijking niet meer naar het buitenland hoeven voor medische hulp. De uitzending kan rond de US$ 30.000 kosten per kind. Dit is erg zwaar voor de familie en ook het land. Kinderen die lokaal geholpen worden hebben het emotioneel een stuk makkelijker tijdens het revalidatieproces.

De vertrouwde omgeving en de aanwezigheid van familie werkt positief op de gemoedstoestand van het kind, schrijft het Diakonessenhuis in een persbericht. De Nederlandse operatie assistent Mimi Vermaart (UMC Amsterdam) geeft aan dat zij ter ondersteuning van de Surinaamse operatieassistenten aanwezig was, deze ingrepen komen namelijk verder niet voor in Suriname. Haar taak was voornamelijk om aanwijzingen te geven en de assistenten aan te sturen tijdens de operatie.

Volgens de meegereisde Nederlandse verpleegkundig specialist, Marijke Voskeuil (UMC Amsterdam), wordt de operatie pas gekenmerkt als ‘geslaagd’ als zowel de operatie als de nazorg succesvol zijn geweest.

De verpleegkundig specialist helpt de lokale verpleegkundigen in zorg en ziet erop toe dat de handelingen op de juiste manier worden uitgevoerd. Verder zorgt zij ervoor dat de verpleegkundigen zich zelfverzekerd voelen in hun werk tijdens het verplegen van de kinderen.

Emelien Satjapradja, operatie assistent Diakonessenhuis, heeft aangegeven de missie zeer bijzonder te vinden. De ingrepen heeft zij namelijk niet eerder meegemaakt en ziet deze gebeurtenis daarom als een stukje nieuwe ervaring.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKinderen met aangeboren darmafwijkingen succesvol geopereerd in Suriname