woensdag 7 december 2022
27.1 C
Paramaribo
4.3 C
Amsterdam
0
(0)

Kinderen krijgen training over duurzame ontwikkelingsdoelen

lees ook ...

IOL student sterft nadat boom op haar valt

De 27-jarige Derana Misiedjan die student was van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), is op woensdag 30 november op het Natin complex aan de Leysweg door een omgevallen boom geraakt. ...

Ruim 30 kinderen hebben onlangs deelgenomen aan een training, waarbij er op een leerrijke manier kennis is gemaakt met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Deze cursus is verzorgd door de kinderuniversiteit Suriname in samenwerking met de Global Water Partnership Caribbean.

De initiatiefneemster van de kinderuniversiteit, Jo-ann Monsels, zegt dat het belangrijk is dat kinderen van jongs af aan leren en weten wat de ontwikkelingsdoelen zijn, omdat ze de toekomst zijn. De deelnemers hebben middels een kwartetspel gekeken wat de 17 doelen zijn, welk doel bestemd is voor de mens en welke voor de planeet. Verder hebben zij ook aan de hand van het groene ganzenbord dat een uitzetting geeft over klimaatsverandering mogelijkheden bekeken hoe om te gaan met de aarde.

“Kinderen moeten trots zijn op onze amazone, maar er goed mee om moeten gaan. We hebben ze duidelijk gemaakt dat de doelen ook met hun dagelijkse leven te maken heeft, als we naar doel 6 kijken dat gaat over schoon drinkwater en sanitatie, dan heb je er dagelijks mee te maken bij het baden, drinken en toilet doorspoelen,” zegt Monsels. Als onderdeel van de sessie bespraken de kinderen enkele uitdagingen van de SDG-agenda.

Samen met de kinderen heeft de organisatie gekeken naar oplossingen om de aarde te beschermen. Goed zijn voor de natuur, geen proppen op straat gooien en het gebruik van zonne-energie lampen zijn enkele oplossingen die de kinderen hebben voorgedragen.

Het is een meerdaags college waarbij de kinderen tijdens de eerste sessie een algemeen beeld hebben gehad over alle duurzame ontwikkelingsdoelen, bij de tweede sessie zal de organisatie de focus leggen op schoon drinkwater en sanitatie, dit in het kader van Wereldwaterdag die jaarlijks valt op 19 november. De bedoeling is dat de kinderen dit college virtueel met andere kinderen uit het Caribisch gebied volgen.

In 2015 zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen aangenomen door de lidstaten van de Verenigde Naties. Deze doelen hebben aandacht voor economische ontwikkeling, voor vrede en veiligheid en het milieu. Het idee achter de SDG’s is dat niemand achterblijft en dat iedereen in staat moet zijn te bouwen aan een betere toekomst.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKinderen krijgen training over duurzame ontwikkelingsdoelen