donderdag 30 mei 2024
31 C
Paramaribo
15.9 C
Amsterdam
0
(0)

Kinderen Coeroeni voor het eerst naar school

lees ook ...

President Santokhi: “Goede werk zal worden afgemaakt&#...

President Chandrikapersad Santokhi en zijn regeerteam hebben de afgelopen weken intensief gewerkt aan het herzien van de beleidsprioriteiten voor het komende jaar. In een recente toespraak kondigde Sa...

Binnenkort zullen ongeveer veertig kinderen van het Trio-dorp Coeroeni in Zuid-Suriname voor het eerst onderwijs volgen. Bewoners hebben samen met de Stichting Groene Groei een schoolgebouw opgezet. “We hebben zonder betaling de school gebouwd en hebben dat met veel liefde gedaan, omdat we willen dat onze kinderen ook geschoolde krachten worden. Ze kunnen later bijdragen aan de verdere ontwikkeling van onze gemeenschap”, zegt dorpshoofd Koronu Toehanpe van Coeroeni.

Er wordt naar gestreefd om de school 1 december te openen, maar die zal mogelijk in januari operationeel zijn. De school moet nog beschikken over leerkrachten en lesmateriaal. Het dorpshoofd zegt dat op het verzoek van de Stichting Groene Groei de bewoners de knelpunten van het dorp aan de organisatie kenbaar hebben gemaakt. Er is toen aan de stichting gevraagd om hen bij te staan om een school te bouwen.

Dorpshoofd Koronu Toehanpe van Coeroeni (midden) deelt informatie mee aan het Bureau VIDS over het schoolgebouw, dat is opgezet in het dorp. Foto: VIDS

“Wij hebben gezorgd voor materialen zoals planken en posten, die we zelf hebben gezaagd. Met hulp van bouwvakkers van Paramaribo hebben we de school opgezet en zijn erg trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt”, zegt het dorpshoofd. Het gebouw heeft drie lokalen en naarmate er behoefte is aan meer ruimte zal de school uitgebreid worden.

Toehanpe herinnert zich dat zijn vader, Santana Oeroena, die dorpshoofd was van Coeroeni, eerder aan de overheid had gevraagd om een school in het dorp te bouwen. Er werd toen aan hen meegedeeld dat er weinig kinderen zijn in Coeroeni. “Mijn vader is in 2015 overleden en mijn hart is blij dat we zijn wens in vervulling hebben gebracht”, aldus Toehanpe.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKinderen Coeroeni voor het eerst naar school