zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
0
(0)

Kinderartsen in Suriname benadrukken belang van NICU op Wereld Prematurendag

lees ook ...

Regering kiest lokale aanpak voor goedkopere basisbenodigdhe...

De regering-Santokhi heeft haar inzet voor het verbeteren van de toegankelijkheid van basisgoederen aangekondigd met het lanceren van het project 'Basisgoederen tegen Betaalbare Prijzen'. President Ch...

Op Wereld Prematurendag, vrijdag 17 november, is wereldwijd stilgestaan bij de uitdagingen van vroeggeboorten en de wereld van Neonatologie. In het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) werd deze dag op een bijzondere manier gevierd, waarbij de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) extra aandacht kreeg. Kinderarts-Neonatoloog Safir Liesdek benadrukte het unieke feit dat Suriname beschikt over een NICU, iets wat niet vanzelfsprekend is in sommige landen.

Wereld Prematurendag is een wereldwijde herdenking van vroeggeboren kinderen. Volgens kinderarts Liesdek hebben vroeggeboren baby’s over de hele wereld zorg en begeleiding nodig. “We mogen ons gelukkig prijzen dat Suriname beschikt over deze belangrijke afdeling.” De NICU begon in 2008 met 6 bedden voor opvang vanaf 32 zwangerschapsweken en is in de loop der jaren uitgebreid naar de huidige capaciteit vanaf 27 zwangerschapsweken, met grotere opnamecapaciteit en intensievere zorg.

Kinderarts Liesdek, sinds 2014 verbonden aan de Kinderafdeling, meldt dat de NICU jaarlijks zorg biedt aan ongeveer 350 tot 360 patiënten, variërend van vroeggeboren baby’s tot kinderen van 9 maanden die ernstig ziek zijn geboren. Momenteel worden ten minste 4 kinderen extra zorg op de intensive care geboden. Liesdek benadrukt de dagelijkse uitdagingen, zoals het verplaatsen van kinderen naar andere ziekenhuizen en het omgaan met de ‘brain drain’ van gespecialiseerd zorgpersoneel naar het buitenland.

Ondanks de vele uitdagingen maken succesverhalen van de baby’s Liesdek blij. “Ik ken de kinderen vanaf de geboorte. Ik ben behoorlijk trots wanneer ze het goed maken en met hun ouders naar huis kunnen,” vertelt de kinderarts. Als belangrijkste boodschap moedigt hij aan om positief te blijven, ongeacht de omstandigheden. “Wij doen ons uiterste best om door te gaan en blijven zoeken naar oplossingen om de noodzakelijke zorg te blijven garanderen,” aldus Liesdek.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKinderartsen in Suriname benadrukken belang van NICU op Wereld Prematurendag