maandag 5 december 2022
23.8 C
Paramaribo
4.8 C
Amsterdam
5
(2)

Kibii wi (koni) in textiel Biënnale

lees ook ...

Training bewoners Pëlëlë Itëpu in behoud traditioneel vlecht...

Eerder dit jaar heeft Pëlëlë Itëpu (Tepu) via VIDS een projectvoorstel ingediend voor financiering bij het GEF Small Grants Programme (SGP) met de titel: “Duurzaam gebruik van- en waardetoevoeging aan...

Samen met negentien internationale kunstenaars neemt Marcel Pinas deel aan de Textiel Biënnale ‘Food for Thought’ in het Museum Rijswijk van 29 augustus 2021 tot 16 januari 2022. Zijn werk bestaat uit honderden flessen gewikkeld in verschillende kleuren pangistoffen, die symbol staan voor traditionele kennis en wijsheid van de marron en vormen in het Afakaschrift “Kibii Wi”. De Afakatekens zijn in het zwart, als stofwolken getekend door de kunstenaar.

Voor Pinas is deze kunstinstallatie een ongoing project, waar de lokale gemeenschap van Rijswijk bij werd betrokken. Tijdens het verblijf van de kunstenaar aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in 2008 werd deze installatie voor het eerst gepresenteerd. Het stedelijk Museum in Schiedam volgde daarna en in 2011 was het de beurt van de Nationale Kunstbeurs in de Kamer van Koophandel van Fabrieken.

Op het eiland Martinique werd het de laatste keer geïnstalleerd in 2018.”Het hele proces is interessant, omdat het gaat om kennis delen over tradities, de inhoud van de flessen, waar geneeskrachtige kruiden in worden gedaan en het gebruik van de pangistoffen. Op deze manier breng je kennis over”, zegt de Pinas.

De kunstenaar vraagt met zijn werkstukken naar het behoud van de marroncultuur. De nijpende sociaal-maatschappelijke omstandigheden, die het welzijn en voortbestaan van de inheemse en marrongemeenschappen in Suriname bedreigen heeft hij vaker naar voren gebracht. Nu wordt de hele wereld geconfronteerd met natuurproblemen, zoals zware regenbuien en overstromingen. De kennis van traditionele gemeenschappen is nu meer dan ooit van belang. “Want zij weten beter met de natuur om te gaan”, volgens de kunstenaar.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKibii wi (koni) in textiel Biënnale