maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
0
(0)

Keti koti: de geestelijke ketenen verbreken!

lees ook ...

Directoraat Sportzaken ondertekent samenwerkingsverband met ...

Het directoraat Sportzaken van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) heeft deelgenomen aan het Suriname Economic and Trade Cooperation seminar van China (Guangdong). Diverse organis...

“Emancipate yourselves from mental slavery/ None but ourselves can free our minds”    Deze quote van Bob Marley uit 1980 is tot op de dag van vandaag nog steeds relevant. Dit jaar is het 159 jaar geleden dat de  nazaten van Afrikanen die hier 300 jaar dus 10 generaties lang gratis werk hebben verricht. Ze hebben met bloed zweet en tranen dit land helpen opbouwen.

De historische binnenstad die op de wereld erfgoed lijst geplaatst is is daar een stille getuige van. Wanneer men door de binnenstad van Paramaribo loopt of rijdt moet men zich indenken. Kijkt u naar de zware palen van de verschillende gebouwen. Die zijn geheid en bewerkt zonder machines. We mogen daar trots op zijn.

Geestelijke ketenen verbreken

De fysieke slavernij is voorbij. Nu nog de mentale. Dat is het moeilijkste. De bewustwording dat wij onszelf in geestelijke slavernij bevinden en er ons niet bewust zijn hoe daaruit te komen. In een documentaire over Anton de Kom onderstreept geschiedkundige Mildred Caprino dat er ongeveer een kwart miljoen Afrikanen dat is ongeveer 250.000 toot slaaf gemaake Afrikanen naar Suriname zijn gebracht. Bij de afschaffing van de slavernij waren er slechts 10.000. Ze vertelde  verder over trauma’s  die generaties zijn gebleven en dat wij als nazaten er ook niet collectief over gesproken hebben.

Roots

Goed zou zijn om te onderzoeken uit welk deel van Afrika we zijn gekomen. Want beter voor onze identiteit versterking is te weten waar wij trots op mogen zijn. Heritage DNA onderzoeken kunnen daarbij voor een openbaring zorgen. Indien we steeds terug kijken naar de wrede zaken zullen wij misschien in de cirkel van slachtoffer blijven. Terwijl wij een trots volk zijn die ons staande hebben weten te houden ondanks alle pina en ellende. Wij die nu leven, komen voort uit de sterksten en slimsten van de vooorouders en dat is een belangrijk besef.

We eindigen met een quote van Anton de Kom: ” Geen volk kan tot volle wasdom komen dat erfelijk met een minderwaardigheidsgevoel belast blijft”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnKeti koti: de geestelijke ketenen verbreken!