woensdag 6 december 2023
23.9 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

Kennisuitwisseling tussen boeren op cassaveboerderijen in Saramacca

lees ook ...

Suriname en Frans-Guyana bevestigen voortzetting militaire s...

De waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger (NL) en tevens commandant van de Luchtmacht, luitenant-kolonel Marven van Huisduinen, heeft samen met brigadier-generaal Marc Le Bouil, commandant van...

Een groep boeren en agro-ondernemers in de cassaveteelt heeft vandaag deelgenomen aan een boer-tot-boer kennisuitwisselingsbezoek in Saramacca. Deelnemers wisselden ervaringen uit over de agronomische aspecten van de cassaveteelt, innovatieve technieken om de productie en kwaliteit van producten te verbeteren en uitgebreide bedrijfsnetwerken.

Dit gebeurde onder leiding van het door SAMAP ondersteunde waardeketenplatform cassave en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Jerry Rasdan, die ook uit het fonds van SAMAP’s Matching Grant Facility financien heeft gekregen, teelt met zijn familie Jetty en Hendrik Mangoenpawiro cassave op ongeveer 03 hectare grond in het Saramacca-district. Hij produceert gele en witte variëteiten en wisselt zijn productie af met pinda’s en bananen om de bodemgezondheid te herstellen voor de volgende cassavecyclus.

De familie vertelt dat een deel van de productie wordt verwerkt tot chips, teloh en geraspte cassave die wordt ingevroren voor de verkoop. “We doen al 33 jaar aan landbouw, maar nu is het werk makkelijker geworden met de Kubota ploegmachine die we van SAMAP en LVV hebben gekregen,” vertelt de hardwerkende Jetty Mangoenpawiro.”Cassave heeft altijd afzet en dankzij dit familiebedrijf krijg ik meer motivatie,” zei een gastboer.

Tot de delegatie behoorde ook de landbouwfunctionaris van CELOS, Shaylesh Sukhraj, die boeren adviseerde bezoekers niet toe te staan de plantages te betreden of aan te raken. Dit kan schade veroorzaken aan de gezonde groei of onwetendheid over de overdracht van bacteriën, die iedereen met zich meedraagt maar niet met het blote oog kan worden gezien. Dit werd door alle boeren zeer serieus genomen, maar zeker ook door de gastvrije familie Rasdan en Mangoenpawiro.

De groep bezocht ook Ricky Kartodikromo, een zeer ervaren cassaveboer en begunstigde van SAMAP. Hij bewerkt ongeveer 03,0 hectare land met cassaveplantages in Saramacca. Hij is een fulltime kleine boer en heeft meer dan 40 jaar ervaring in de cassaveteelt. De grond die wordt gebruikt voor de cassaveproductie omvat de gele en witte variëteiten, evenals een variëteit uit Guyana. De productie van verse cassave als hoofdgewas wordt verkocht aan verwerkers in Saramacca en restaurants in Paramaribo.

Ricky voegt waarde toe aan zijn cassave en verkoopt nu cassavebrood, cassiri en pepre watra in naburige supermarkten. “Door de toegevoegde waarde krijg ik een betere prijs voor mijn producten inspanning en investeringen,” waren de slotwoorden van de ondernemer tegen de andere ondernemers.

De kennisuitwisselingsbezoeken van boer tot boer maken deel uit van het strategische actieplan van het Cassave Value Chain-platform, dat meer dan 100 leden telt en de actieve deelname omvat van private en publieke instellingen, waaronder LVV.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKennisuitwisseling tussen boeren op cassaveboerderijen in Saramacca