vrijdag 29 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.4 C
Amsterdam
0
(0)

Kawemhakan krijgt een ‘Automatic weather station’

lees ook ...

Aftrap fase 1 wegverbeteringen in Paramaribo

Onlangs is gestart met de werkzaamheden om de busroute langs de Surimomboweg in Paramaribo aan te pakken. Naraindath Sitaram, coördinator van de afdeling Wegen Paramaribo bij het ministerie van Openba...

Het dorp Kawemhakan in het district Sipaliwini, heeft laatst bezoek gekregen van de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) in verband met het installeren van een Automatic Weather Station (AWS). Dit project wordt gefinancierd door de United Nations Development Programme (UNDP) en de Europese Unie (EU) via het Global Climate Change Alliance (GCCA+) phase 2 project.

Het MDS-team is ontvangen door het Stamhoofd van Kawemhakan die de locatie heeft aangewezen waar het instrument geïnstalleerd kan worden. Voor deze fysieke meeting was er eerder gecommuniceerd met het bestuur van de VIDS (Vereniging van Dorpshoofden in Suriname), het Stamhoofd Ipomadi Palenapin en de Mulokot Foundation onder voorzitterschap van Jupta Itoewaki.

De Mulokot Foundation is in april 2018 opgericht door Ipomadi Pelenapin, het Stamhoofd van de Wayana gemeenschap. De doelstellingen van de stichting zijn om duurzame ontwikkeling naar de Wayana gemeenschap te brengen door capaciteitsopbouw, het ontwikkelen van managementvaardigheden, het beheren van projecten in de gemeenschap, het geven van trainingen en belangenbehartiging. De Mulokot Foundation is actief in alle negen Wayana dorpen waaronder Kawemhakan, Apetina en Palumeu.

Het Stamhoofd heeft het MDS-team van harte verwelkomd in zijn dorp en voorgesteld aan de basja en de kapiteins. Hij was ingenomen met het doel van het bezoek van de MDS aan het dorp en had hij al een locatie voor het instrument. Kawemhakan heeft al meer dan 10 jaren aan neerslagdata (gemeten met de traditionele regenmeter) verzameld. Via de Luchtvaartdienst ontvangt de MDS dagelijks de data.

Tijdens dit bezoek is er ook een training gegeven over het onderhoud en de gebruikers instructies van de regenmeter. De externe kracht zal regelmatig de regenmeter schoonmaken (tenminste 1 keer om de 2 weken). Er zijn ook instructies verstrekt betreffende de datalogger, transmitter en de batterij. Indien nodig zal de MDS via een video call verdere begeleiden bieden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKawemhakan krijgt een 'Automatic weather station'