donderdag 18 april 2024
24.8 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
3
(2)

Kastenstelsel in Suriname, na 150 jaar immigratie?

lees ook ...

Nierdialysepatiënten trekken aan de bel

Nierdialysepatiënten bevinden zich nu in een levensbedreigende situatie door de actie van de verpleegkundigen. Ze kunnen niet meer optimaal worden behandeld, terwijl de verzekering niet alle kosten va...

In India was er 3500 jaar een kastenstelsel gangbaar waarbij de Brahmanen, leraren en priesters aan het hoofd stonden, gevolgd door de tweede kaste van strijders zeg maar gewapende machten, daarna volgde de derde kaste van kooplieden, handelaren en ambachtslieden en als vierde kaste landbouwers.

Pijnlijk
Het pijnlijkste was wel dat er een vijfde groep onderscheiden werd en tot nu wordt, de kastelozen. Deze werden ook wel dalit of onaanraakbaren genoemd, die uitsluitend ‘vies’ werk mochten doen zoals straat vegen, vuil ophalen en ontlasting opruimen. In dit land waar op straat, langs kreken en in boschages poepen meer voorkomt dan toiletten in huizen, is het nog steeds gangbaar. Ook wilden de kaste mensen geen waterputten of kranen delen met de ‘kastelozen’,soms tot nu toe.

Verstoten groep

Die groep dalits mocht alleen aan de rand van dorpen of steden wonen, werd ongestraft van hun landbouwgrond beroofd als ze dat hadden, mochten niet naar school of naar de dokter, zelfs op politiebureaus werden ze niet binnengelaten voor aangifte en tijdens tempeldiensten moeten ze buiten staan. Soms gebeurt dat tot nu toe! In de bijna driehonderd jaar dat India een kolonie van Engeland was heeft deze kolonisator de kasteverdeeldheid ook gebruikt om de bevolking te overheersen.

Afgeschaft niet uitgebannen

Hoewel het kastenstelsel bij de Onafhankelijkheid van India in 1947 werd afgeschaft, is dit immense land na 76 jaar onafhankelijkheid nog niet in staat geweest de 3500 jaar oude kaste filosofie uit te bannen. Dat heeft ook gemaakt dat India met zijn miljard inwoners bijna 90% armen telt, nauwelijks een middenklasse en tegelijkertijd een superrijke meestal de rest uitbuitende, hoge kaste heeft.
De lichte kleur van de hoge kaste wordt nog steeds als schoonheids ideaal gezien. Kijk maar naar de Bollywood films, de goede hoofdrol spelers zijn altijd lichtkleurig, bijna blank, de slechten of minder belangrijken zijn bruin. Dit wordt ook bewezen door het feit dat de overigens gevaarlijke huid bleek middelen uit India, ook hier in Suriname, nog steeds grif worden verkocht.

150 jaar Immigratie

Vanwege de kaste verdeeldheid, die maatschappelijke vooruitgang bijna uitsloot en de traditie die verbood een eigen keuze voor levenspartner te maken, was ook het ontsnappen aan deze benauwende traditie een reden voor emigratie naar buiten India. Enkele vrouwen zagen hierin hun kans aan een mishandelende echtgenoot te ontsnappen. Maar voor bijna iedereen was het vooral een kans om te ontsnappen aan de uitzichtloze armoede, als je landloze landbouwer was bijvoorbeeld.
Het waren echt niet de rijke mensen uit India die een beter leven kwamen zoeken in Suriname. Het eerste schip, de Lala Rookh, kwam aan op 6 juni 1873, met mensen die het moeilijk hadden in India Zo kwamen ook immigranten uit India naar Guyana en de eilanden Trinidad, Fiji en Mauritius.

Arme immigranten
De Engelsen stelden wel als eis dat er enkele Brahmanen als religieuze leraren en leiders moesten meegaan en zij de atributen mochten meenemen om hun godsdienst te kunnen uitoefenen. Maar naar alle waarschijnlijkheid werd deze regel niet strikt opgevolgd, de kolonialen hielden hun afspraken met minder machtigen maar zelden. Dus de nakomelingen van onze broeders en zusters komen meestal van de aller armsten uit India. Dan zou je toch verwachten dat men meevoelt met mensen die het nu moeilijk hebben.
Ik vond het verschrikkelijk toen de docent tijdens de les vertelde dat de Brahmanen en de andere kasten die het beter hadden neer keken op de mensen uit de lagere kasten en zich superieur voelden. Waarschijnlijk hebben sommigen het na bijna anderhalve eeuw in Suriname nog in hun denksysteem ,hun programmering, om neer te kijken op arme mensen, met name op donker gekleurde.

Discriminatie
Want als je wreed kan discrimineren tegen je eigen mensen, is het niet moeilijk dat te doen met de arme delen van andere bevolkingsgroepen. Laat mij voorop stellen, dat er ook arme Hindustaanse broeders en zusters in ons land wonen. En dat die evenveel last hebben van het onzichtbare kastesysteem, dat door hun eigen geestelijke leider van wereldformaat, Mahatma Ghandi, 100% werd afgekeurd.
Voor de volledigheid van mijn opinie moet ik aangeven dat de moslimgemeenschap niet meedoet aan dit toen in de hindoe cultuur meegenomen kastenstelsel. Moslims leren juist dat iedereen je broeder of zuster is en dat wij voor de aller armsten moeten zorgen. Dus laten wij niet alle Hindustaanse mensen voor de nu onbewuste kastenvorming aansprakelijk stellen. Het is toch echt een ander groepje die de rassen tegenstellingen aanwakkert.
Soms krijg ik daarom de indruk dat Suriname tot een klasse en kaste maatschappij verwordt, waar een groep met economische en politieke macht, de andere groepen totaal onderdrukken wil.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKastenstelsel in Suriname, na 150 jaar immigratie?