maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
1
(1)

Karin Refos en UNDP streven naar vrouwelijke president voor Suriname in 2025

lees ook ...

Openbaar Ministerie gaat samenwerken met Conservation Intern...

Met de ondertekening van het memorandum of Understanding zullen het Openbaar Ministerie (OM) en Conservation Internationale (CIS) samenwerken aan de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen van Suri...

Karin Refos, directeur van Stas International, vormde met haar vingers een ‘hashtag’ en riep: “25 mei, the President is Female!” Hiermee werd vrijdag in de Ballroom van Royal Torarica de ‘Excellence, Women First’ campagne gelanceerd. Het doel van de campagne is om via de verkiezingen van mei 2025 meer vrouwen in hogere bestuurlijke en politieke posities te krijgen, waarbij de nadruk ligt op de noodzaak van een vrouwelijke president voor Suriname.

De campagne wordt uitgevoerd door Stas International, UNDP en het MINISTERIE van Binnenlandse Zaken. “Er is lang naar deze dag uitgekeken,” zei Refos. “Omdat er wederom de komende periode, naar de verkiezingen van 2025 toe, kan worden geëist dat ook vrouwen deel uitmaken van het politieke bestel op het hoogste niveau, in de hoogste instituten van staat.”

Stas International heeft eerder succesvolle campagnes gevoerd, zoals ‘Ook Zij’ in 2015 en ‘Balans 2020’ in 2020. Hoewel deze campagnes resultaten hebben opgeleverd, blijft de vertegenwoordiging van vrouwen (en jongeren) in belangrijke beslissingsposities nog steeds achter, benadrukte Refos tijdens de lancering.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken sprak zijn steun uit voor de campagne: “Waar ik kan helpen, zal ik zeker mijn invloed aanwenden” om de doelen van de campagne te bereiken. Er zullen onder andere trainingen worden georganiseerd voor verschillende afdelingen van Binnenlandse Zaken en andere betrokken instituten, inclusief politieke partijen.

“Na 25 mei willen wij leiders die excelleren,” verklaarde Refos. “De president, de vicepresident, de Raad van Ministers, DNA-leden, en de Raad van Commissarissen bij staatsbedrijven. En wij moeten ze kiezen.” Tijdens een paneldiscussie werd benadrukt dat Suriname “meer dan ooit klaar” is voor een vrouw in de “hoogste positie van Staat” en dat “we laat zijn” hiermee.

Refos benadrukte dat landen met goed bestuur vaak een vrouw aan het hoofd hebben, wat leidt tot een afname van corruptie met wel 60 procent. “Waarom wij nog steeds niet?!” riep ze. Ze wees ook op het wegtrekken van jong talent door slecht beleid. “We moeten nu gaan voor excellence!” riep ze op. “En de mensen die excellentie worden genoemd moeten excelleren! Zodat uitstekend onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid de norm wordt.”

Ze schetste het profiel van de leiders die nodig zijn: “Excellente jongeren en vrouwen, goed opgeleid, een uitstekende trackrecord, geen crimineel verleden, bereid corruptie te bestrijden. Integriteit, normen en waarden moeten hoog in het vaandel staan. Ze moeten humble zijn en niet machtswellustig worden wanneer ze daar zitten. They do right, even though everybody else is doing wrong!” Ze sloot af met: “#25Mei2025ThePresidentIsFemale!”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKarin Refos en UNDP streven naar vrouwelijke president voor Suriname in 2025