donderdag 8 december 2022
30.2 C
Paramaribo
2.4 C
Amsterdam
5
(1)

Kapitein Pikin Poika voelt zich machteloos

lees ook ...

Spuikleppen Afobakadam vanaf 10 december weer open

Vanaf 10 december worden de spuikleppen van de Afobakadam minimaal opengezet. Dorpen stroomafwaarts aan de Surinamerivier zullen hiervan nauwelijks last ondervinden. Staatsolie Power Company Suriname ...

Kapitein Joan van der Bosch van het dorp Pikin Poika in Wanica pleit ervoor dat het grondenrechtenvraagstuk snel wordt opgelost. Ze wil dat de regering de wetgeving zo snel als mogelijk in orde maakt, zodat inheemse gemeenschappen niet meer geconfronteerd raken met schending van hun grondenrechten. Bij erkenning van de grondenrechten komen de dorpen niet meer in handen van derden.

De dorpsgemeenschap wordt er vaker mee geconfronteerd dat derden veranderingen aanbrengen in het gebied en de natuur ontwrichten. Ook de illegale houtkap zou verboden moeten worden middels de erkenning van de grondenrechten. “Ik vraag me af of we nog leven in een rechtsstaat, want onze rechten worden ernstig geschaad. En als kapitein voel ik het vreselijk. Ik voel me machteloos,” zegt Van der Bosch.

Ze roept de overheid op om de grondenrechten bij wet vast te leggen, zodat de gemeenschappen een menswaardig bestaan kunnen leiden. “Inheemsen waren de eerste bewoners en het moet niet zo zijn, dat we gepest worden door derden en de staat Suriname, want zo komt het over,” zegt de kapitein.

Enkele jaren terug zijn er gronden uitgegeven in dit gebied. In april dit jaar hebben ondernemers twee grote visputten waar de lokale ondernemers gebruik van maakten gedempt. “Wij zullen niet toestaan dat mensen in hun rechten beknot worden,” zegt Van der Bosch.

Onlangs zijn er illegale houtkapactiviteiten waargenomen in het gebied. Intussen is districtscommissaris (dc) Shafiek Goelaman van Wanica-Zuidoost op de hoogte gesteld van deze activiteiten. Hij heeft aandacht hiervoor.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKapitein Pikin Poika voelt zich machteloos