donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
0
(0)

Kanker, tweede belangrijkste doodsoorzaak in Suriname

lees ook ...

Landbouwers Boven-Suriname krijgen Landbouwmachines

Het Bureau Gemeenschapsprojecten van het ministerie van Financiën en Planning heeft op woensdag 22 maart jongstleden agrarische landbouwmachines en ander landbouw materiaal geschonken aan Landbouwers ...

Kanker is wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. In Suriname is kanker de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Het aantal sterfgevallen door kanker is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De meest voorkomende soorten in Suriname zijn borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker bij de vrouwen en prostaatkanker, longkanker, darmkanker en kanker in het hoofd-halsgebied bij de mannen.

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Deze dag is een door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïnitieerde gezondheidsevenement voor bewustwording van kanker. Dit wordt de afgelopen 23 jaar (sinds 2000) elk jaar op 04 februari herdacht, met als doel bewustzijn te verspreiden en mensen voor te lichten over de preventie (vaccinatie), detectie (screening) en behandeling ervan.

Dit jaar is het thema van Wereldkankerdag: ‘Close the Care Gap’, wat een voortzetting is van het thema van 2022 en zal duren tot 2024 (een campagne van 3 jaar) met gespecificeerde doelstellingen voor elk jaar. Het doel voor 2023 is: Onze stemmen verenigen en actie ondernemen. Wereldkankerdag vestigt de aandacht op hoe belangrijk het is om kanker te voorkomen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Vaccinatie- en screeningsprogramma’s zijn effectieve manieren om de last van bepaalde soorten kanker te verminderen. Zorg ervoor dat kinderen gevaccineerd worden voor Hepatitis B (pasgeborenen binnen 24 uur na geboorte) en Humaan Papilloma Virus (meisjes 9-13 jaar die nog niet seksueel actief zijn). Veel kankers hebben een grote kans op genezing als ze vroeg worden ontdekt en adequaat worden behandeld. Laat regelmatig screenen op darmkanker (mannen en vrouwen ≥ 50 jaar), borstkanker (vrouwen ≥ 50 jaar) en baarmoederhalskanker (vrouwen (≥ 23 jaar).

Volgens de WHO kunnen ongeveer 40% van alle kankergevallen voorkomen worden door de belangrijkste risicofactoren te vermijden. Het risico op kanker kan op een aantal manieren worden verlaagd, waaronder:
• Het consumeren van een voedzaam dieet met veel fruit en groenten en weinig bewerkte voedingsmiddelen en rood vlees.
• Regelmatige lichaamsbeweging en behoud van een gezond gewicht.
• Zich onthouden van het gebruik van tabaksproducten.
• Minimaal alcoholgebruik.
• Het nemen van voorzorgsmaatregelen tegen ultraviolette stralen omvat het gebruik van zonnebrandcrème en het dragen van beschermende kleding.
• Regelmatig deelnemen aan de aanbevolen screenings op kanker.
• Vermijd blootstelling aan schadelijke chemicaliën in het milieu.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKanker, tweede belangrijkste doodsoorzaak in Suriname