Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Kanker meest voorkomende doodsoorzaak in Suriname

Geplaatst

op

Cijfers van het Algemeen Bureau voor Statistiek (ABS) geven aan dat kanker nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak is in Suriname. In 2014 zijn 2000 mensen aan deze ziekte overleden.

Volgens het Radiotherapeutisch Centrum Suriname (RTCR) zijn deze cijfers zo hoog omdat kanker een taboe blijkt te zijn onder Surinamers. Kanker wordt vaak aan de dood gekoppeld en dat maakt dat men vaak te laat hulp zoekt of pas in een vergevorderd stadium aanmeldt voor een behandeling.

Borst, baarmoeder en prostaatkanker komt het meest voor in Suriname. Omdat er geen goede informatie voorlichting is in Suriname durft men hier vaak niet openlijk over te praten. Vroeger was het niet mogelijk om kanker te behandelen in Suriname, nu kan 80% van de kankersoorten behandeld worden. Bij sommige soorten kanker die hier in Suriname niet behandeld kan worden zijn er goede contacten in het buitenland om de patiënt naar door te sturen zegt Robert Mehilal, radiotherapeut-oncoloog van RTCR.

Shitara Gangaram Panday, bedrijfsleider (RTCR) zegt; “hoe eerder je naar de dokter gaat, hoe groter de kans op genezing”. Daarom is het RTCR vorige jaar begonnen met het geven van voorlichting aan scholen. Door deze jonge groep van kanker bewust te maken hopen zij dat de volgende generatie kanker uit te taboesfeer haalt.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Politie pakt 27 sexwerkers op

Geplaatst

op

By

De politie van regio Paramaribo heeft in de nacht van zaterdag 20- op zondag 21 april opgetreden tegen commerciele sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat)en de Waaldijkstraat. Deze vrouwen, 19 in totaal, zijn aangehouden en ter voorgeleiding en overgebracht het politie bureau Geyersvlijt.

Zondagmorgen zijn de vrouwen door de politie heen gezonden. Dat gebeurde na afstemming met het Openbaar Ministerie. Het betreft vrouwen met de Surinaamse-en andere nationaliteiten. Het onderzoek met betrekking tot de status van de vreemdelingen hier te lande wordt voortgezet.

Een week eerder had de politie van het politie ressort Centrum ook opgetreden tegen travestieten in de omgeving van de Rooseveldkade. Ook zij zorgden voor verstoring van de openbare orde en rust. Daarbij waren 8 aangehouden die na afstemming met het Openbaar Ministerie ook zijn heen gezonden door de politie Deze travestieten zijn allemaal Surinamers en oefenen ook het oudste beroep ter wereld uit.

Lees verder

Suriname

Video report: Oogstfeest Curacao

Geplaatst

op

By

In deze periode wordt er een wandelloop in de vorm van wandelmars gehouden in Curacao. Het gaat bij deze om een loop met verschillende groepen die de oogstfeest vieren. Volgens Deborah Lantveld uit Suriname die reeds 2 jaar in Curacao woont is deze loop al seen dank voor de kostbare gronden daar men flink heeft kunnen oogsten. Deborah die deel uitmaakt van de groep genaamd  Sembrado Di Speranza met als leidster Chisje de Wind geeft aan dat men in de maand januari gepland had. Het gaat onder andere om mais,  batata dushi( zoete ardapel), bonchi kunuku.

Lees verder

Meest gelezen