Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Kanker meest voorkomende doodsoorzaak in Suriname

Geplaatst

op

Cijfers van het Algemeen Bureau voor Statistiek (ABS) geven aan dat kanker nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak is in Suriname. In 2014 zijn 2000 mensen aan deze ziekte overleden.

Volgens het Radiotherapeutisch Centrum Suriname (RTCR) zijn deze cijfers zo hoog omdat kanker een taboe blijkt te zijn onder Surinamers. Kanker wordt vaak aan de dood gekoppeld en dat maakt dat men vaak te laat hulp zoekt of pas in een vergevorderd stadium aanmeldt voor een behandeling.

Borst, baarmoeder en prostaatkanker komt het meest voor in Suriname. Omdat er geen goede informatie voorlichting is in Suriname durft men hier vaak niet openlijk over te praten. Vroeger was het niet mogelijk om kanker te behandelen in Suriname, nu kan 80% van de kankersoorten behandeld worden. Bij sommige soorten kanker die hier in Suriname niet behandeld kan worden zijn er goede contacten in het buitenland om de patiënt naar door te sturen zegt Robert Mehilal, radiotherapeut-oncoloog van RTCR.

Shitara Gangaram Panday, bedrijfsleider (RTCR) zegt; “hoe eerder je naar de dokter gaat, hoe groter de kans op genezing”. Daarom is het RTCR vorige jaar begonnen met het geven van voorlichting aan scholen. Door deze jonge groep van kanker bewust te maken hopen zij dat de volgende generatie kanker uit te taboesfeer haalt.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen