Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Kanker meest voorkomende doodsoorzaak in Suriname

Geplaatst

op

Cijfers van het Algemeen Bureau voor Statistiek (ABS) geven aan dat kanker nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak is in Suriname. In 2014 zijn 2000 mensen aan deze ziekte overleden.

Volgens het Radiotherapeutisch Centrum Suriname (RTCR) zijn deze cijfers zo hoog omdat kanker een taboe blijkt te zijn onder Surinamers. Kanker wordt vaak aan de dood gekoppeld en dat maakt dat men vaak te laat hulp zoekt of pas in een vergevorderd stadium aanmeldt voor een behandeling.

Borst, baarmoeder en prostaatkanker komt het meest voor in Suriname. Omdat er geen goede informatie voorlichting is in Suriname durft men hier vaak niet openlijk over te praten. Vroeger was het niet mogelijk om kanker te behandelen in Suriname, nu kan 80% van de kankersoorten behandeld worden. Bij sommige soorten kanker die hier in Suriname niet behandeld kan worden zijn er goede contacten in het buitenland om de patiënt naar door te sturen zegt Robert Mehilal, radiotherapeut-oncoloog van RTCR.

Shitara Gangaram Panday, bedrijfsleider (RTCR) zegt; “hoe eerder je naar de dokter gaat, hoe groter de kans op genezing”. Daarom is het RTCR vorige jaar begonnen met het geven van voorlichting aan scholen. Door deze jonge groep van kanker bewust te maken hopen zij dat de volgende generatie kanker uit te taboesfeer haalt.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Surinaams volkslied heeft Friese roots

Geplaatst

op

By

Het Surinaams volkslied heeft grotendeels Friese roots, dat meldt de leeuwarder courant vandaag.

De oorspronkelijke tekst die begint met ‘Suriname’s trotse stromen’ is in 1893 geschreven door de Friese predikant Cornelis Atses Hoekstra, op een melodie uit 1876 van de Friese onderwijzer J.C. de Puy.

De Surinaamse dichter Trefossa herschreef de tekst later. Zijn versie, waarin hij twee regels van Hoekstra liet staan, werd in 1959 het officiële volkslied van Suriname.

Dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga vestigt de aandacht op deze Fries-Surinaamse link naar aanleiding van de manifestatie ‘F)rede fan Fryslân, feest foar elkenien’, zaterdagmiddag in de Prinsentuin in Leeuwarden.

Hettinga spreekt daar. Hij wil onderstrepen ,,dat de bannen tusken Suriname en Fryslân in pear slaggen fierder geane as de A7’’.

Lees verder

Suriname

Motoragent in Suriname neergeschoten

Geplaatst

op

By

PARAMARIBO – Een agent van de Motor Surveillance Dienst (MSD) is vrijdagmorgen omstreeks 7 uur beschoten door een verdachte aan de M.L. Kingweg ter hoogte van de Dageraadweg.
De agent zag de man lopen en sommeerde hem te stoppen omdat hij voldeed aan het signalement van één van de verdachten die kort daarvoor met geweld diefstal hadden gepleegd in het ressort Houttuin.

De verdachte schoot op de agent die in beide benen werd geraakt en per ontboden ambulance naar het ziekebhuis is vervoerd. Een gemengde eenheid van de politie heeft na een klopjacht een verdachte aangehouden aan de Warakoeweg. De polite spoort de andere verdachten op.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |