Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Kanker meest voorkomende doodsoorzaak in Suriname

Geplaatst

op

door

Cijfers van het Algemeen Bureau voor Statistiek (ABS) geven aan dat kanker nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak is in Suriname. In 2014 zijn 2000 mensen aan deze ziekte overleden.

Volgens het Radiotherapeutisch Centrum Suriname (RTCR) zijn deze cijfers zo hoog omdat kanker een taboe blijkt te zijn onder Surinamers. Kanker wordt vaak aan de dood gekoppeld en dat maakt dat men vaak te laat hulp zoekt of pas in een vergevorderd stadium aanmeldt voor een behandeling.

Borst, baarmoeder en prostaatkanker komt het meest voor in Suriname. Omdat er geen goede informatie voorlichting is in Suriname durft men hier vaak niet openlijk over te praten. Vroeger was het niet mogelijk om kanker te behandelen in Suriname, nu kan 80% van de kankersoorten behandeld worden. Bij sommige soorten kanker die hier in Suriname niet behandeld kan worden zijn er goede contacten in het buitenland om de patiënt naar door te sturen zegt Robert Mehilal, radiotherapeut-oncoloog van RTCR.

Shitara Gangaram Panday, bedrijfsleider (RTCR) zegt; “hoe eerder je naar de dokter gaat, hoe groter de kans op genezing”. Daarom is het RTCR vorige jaar begonnen met het geven van voorlichting aan scholen. Door deze jonge groep van kanker bewust te maken hopen zij dat de volgende generatie kanker uit te taboesfeer haalt.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X