Kameroen markeert een mijlpaal als het eerste Afrikaanse land dat het malariavaccin Mosquirix officieel in gebruik neemt. Gisteren arriveerde een zending met meer dan 331.000 doses op de luchthaven van de hoofdstad Yaoundé, na vier jaar van testen op kinderen in Ghana, Kenia en Malawi, waarbij positieve resultaten werden behaald.
De 331.000 doses worden gedistribueerd naar 42 van de 203 gezondheidscentra in het land. De verwachting is dat de eerste vaccinaties eind december of begin volgend jaar zullen plaatsvinden.
De minister van Volksgezondheid toont zich verheugd over de introductie van het vaccin. Hij verklaart tegenover persbureau Reuters: “We verliezen veel landgenoten als gevolg van deze ziekte.” Hoewel het vaccin als een waardevolle aanvulling wordt beschouwd op het bestaande “arsenaal aan maatregelen,” zal het momenteel voornamelijk worden ingezet voor jonge kinderen.
Ondanks de hoopgevende stap blijft malaria volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een van de meest dodelijke ziekten in Afrika, waar jaarlijks zeker 600.000 mensen aan overlijden, waarbij het merendeel jonger is dan 5 jaar.
Malariabestrijders uiten ook bezorgdheid over de uitbreiding van muggen naar stedelijke gebieden, zoals waargenomen in de Ethiopische stad Dire Dawa begin vorig jaar. In normale omstandigheden komt malaria vooral voor op het platteland, maar deze uitbraak vond plaats tijdens het droge seizoen, terwijl malaria doorgaans tijdens het regenseizoen toeslaat.
Met hoopvolle resultaten in Kameroen wordt het Mosquirix-vaccin, ontwikkeld door de Britse fabrikant GSK Plc, volgend jaar verder uitgerold in negen andere landen waar malaria een voorkomend gezondheidsprobleem is.