maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
5
(1)

Kalotti goudraffinaderij laat van zich horen

lees ook ...

PTC-delegatie bespreekt samenwerking met Santokhi voor ontwi...

Een delegatie van het Polytechnic College Suriname (PTC) heeft een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi om te praten over de rol van de onderwijsinstelling bij de ontwikkeling van h...

De goudraffinaderij Kaloti Suriname Minthouse laat weten dat zij zich niet bezighoudt met de opkoop en/of verkoop van goud. Het bedrijf houdt zich slechts bezig met het smelt- en analyse proces op de kwaliteit van goud dat bestemd is voor de export, geeft het bedrijf aan.

“Aan de hand hiervan wordt bepaald wat de royalty’s zijn die afgedragen moeten worden aan de Centrale Bank van Suriname”. Dit zegt algemeen directeur Ryan Tjon Poen Gie van het mijnbouwbedrijf, ten overstaan van journalisten die op 16 december 2022 een rondleiding hebben gekregen in het bedrijf.

Het in 2015 opgerichte Kaloti Suriname Minthouse staat gereed om haar volle potentie te benutten. De goudraffinaderij met een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 60 ton op jaarbasis, heeft vooralsnog slechts tussen 13 duizend en 15 duizend ton goud per jaar kunnen verwerken. Dit omdat alleen kleine en middelgrote exporteurs gebruik maken van de diensten van de in Suriname gevestigde raffinaderij.

Tjon Poen Gie zegt dat het bedrijf gereed staat om ook de grote goudexporteurs in Suriname te faciliteren. Om welke redenen de goudmultinationals geen gebruik maken van de diensten, weet hij echter niet. Hij hoopt dat de overheid middels afspraken of regelgeving deze groep kan overhalen om gebruik te maken van deze lokale raffinaderij. Ook exporteurs vanuit de regio kunnen gebruik maken van diensten van Kaloti Suriname Minthouse.

Het besluit om een goudraffinaderij in Suriname op te zetten dateert van 2003, toen een team van Surinaamse overheidsvertegenwoordigers in Dubai een werkbezoek bracht, als gevolg van verliezen bij goudopkoop van de centrale bank van Suriname. De oorzaak hiervan was toen te wijten aan het gebrek aan een instituut voor de waarde vaststelling van het edelmetaal. Er is toen besloten om de goudopkoop en export verder te reguleren. Het  bedrijf is een public private partnership, een ondernemingsvorm waarin de private sector en overheid aandeel hebben.

Het bedrijf liet de journalisten zien dat het de veiligheid van het personeel, de klanten en hun product in acht neemt. Met de vestiging nabij de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven is het bedrijf gunstig gelegen voor de export van goud. Ook zijn alle controlediensten die betrokken zijn bij de export ondergebracht op het bedrijfscomplex.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKalotti goudraffinaderij laat van zich horen