zaterdag 1 april 2023
24.4 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
0
(0)

Justitie zal meer aandacht schenken aan veiligheid Galibi

lees ook ...

PAHO/WHO doneert apparatuur en goederen

PAHO/WHO wil Suriname blijven steunen. Beide organisaties werken goed samen met het ministerie van Volksgezondheid vanaf uitbraak van de pandemie. Men verleent technische bijstand. Apparatuur en goede...

Er zal door het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) structureel meer aandacht worden geschonken aan het veiligheidsaspect in Galibi en omgeving. Dit kwam naar voren tijdens een werkbezoek van minister Kenneth Amoksi het afgelopen weekend aan Galibi.

In het gebied is er een krutu gehouden, waarbij niet alleen het traditioneel gezag van Christiaankondre en Langamangkondre aanwezig was, maar ook het dorpsbestuur en de lokale bewoners. Kapitein Ricardo Pané, haalde in zijn toespraak aan dat het veiligheidsaspect in het gebied veel te wensen overlaat.

“Illegale buitenlanders, zoals Brazilianen en Haïtianen, opereren vaak in het gebied en niemand die ze aanpakt of weet vanwaar ze komen.” De bewoners van Galibi zien daarom graag dat er een politiepost komt in het dorp. Er was in verband hiermee, reeds voorgesprekken geweest met justitie. Er is inmiddels een plek geïdentificeerd voor het opzetten van de politiepost.

Na de krutu kreeg minister Amoksi een rondleiding op de lagere school in het dorp, genaamd de St. Antoniusschool. De leerkrachten hebben aangegeven dat de school aan renovatie toe is. In bepaalde klassen zit het plafond los, de schoolkasten zijn verouderd en de school zit zonder elektriciteit, omdat de zonnepanelen niet werken. Ook de sanitaire voorzieningen zijn niet in orde.

De justitieminister heeft beloofd hierover zijn met collega van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur als ook met bisschop Karel Choenie van het Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo, onder wie de school valt, te praten.

De lokale bewoners waren in de gelegenheid aparte gesprekken te voeren met de minister. Enkele moeders gaven aan dat, zij zich bezorgd maken over de jongeren in het dorp. Ze willen dat er graag voorlichting komt over alcohol – en drugsgebruik voor deze groep. Ook zien zij dat er een grotere schoolboot komt, omdat zij bang zijn dat de huidige schoolboot door het soms onstuimig water kan kapseizen.

De justitiedelegatie werd ook geconfronteerd met illegale vissers. De delegatie is zondagochtend tijdens een oriëntatie patrouille op de Marowijnerivier een SK vissersboot tegen gekomen. De boot was niet voorzien van een registratienummer en de kapitein kon ook geen legale bescheiden overleggen. De politie was in verband met het verder onderzoek toen genoodzaakt de illegale vissersboot in beslag te nemen.

De bewoners van Galibi zijn constant bezig te werken aan het milieu. Zondag werd er in het dorp een Vuilophaalproject gelanceerd. Dit project vloeit voort uit een samenwerking tussen de VIDS, de UNDP en de lokale gemeenschap van Galibi. Minister Amoksi zal in de toekomst de vertegenwoordigers van dit project, waaronder de VIDS uitnodigen voor eventuele samenwerkingsgesprekken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameJustitie zal meer aandacht schenken aan veiligheid Galibi