Jammer voor de huidige Surinaamse overheid en alle vorige, maar goed voor de burgers, is dat de journalistiek geen doorgeefluik is voor overheids berichten.
Het recht op vrijheid van meningsuiting omvat de vrijheid een mening te geven, feitelijke informatie te achterhalen en door te geven, zonder inmenging van overheidswege. Indien de onafhankelijke pers in Suriname andere informatiebronnen gebruikt wordt dat als fake nieuws of zelfs onwaarheid bestempeld door bepaalde autoriteiten.
Vrijheid pers en meningsuiting
Daarmee komt de overheid aan het recht op de persvrijheid en vrije meningsuiting, die de basis is van onafhankelijke journalistiek en de democratie. Kritische vragen
en eigen onderzoek/ analyses, worden niet op prijs gesteld door de overheid, dat blijkt meer dan ooit.
Opmerkelijk is dat men tijdens de campagnes van de vorige verkiezingen, de kritische houding van de onafhankelijke journalistiek zeer op prijs stelde. President Santokhi weet dat hij de vrije pers nodig gaat hebben tijdens de komende verkiezingen, dus erkende hij dat op kritische en doordringende vragen niet adequaat wordt gereageerd door overheidsfunctionarissen.
Goodwill president
De president deed bij zijn laatste meeting met de op FB getroffen media en het SVJ bestuur de belofte, om zich meer in te spannen voor de informatie voorziening van overheids zijde naar de media toe en heeft daartoe inderdaad een meeting voorbereid voor oktober tussen de overheidsvoorlichters en de Surinaamse Journalisten Vereniging in de congreshal.
Dat hij dit georganiseerd heeft getuigd van zijn (enigszins late) goodwill ter bescherming en bevordering van persvrijheid in Suriname. De president geeft ook toe dat er elke week tijdens de Raad van Ministers over de pers gesproken wordt.
Hoge bomen
Daarbij wijst hij zijn ministers er op, dat kritiek ontvangen niet persoonlijk opgevat moet worden, maar bij het werk hoort, aldus de president. Dit doet ons denken aan de uitspraak van de rechter in Nederland, die het verbod van president Santokhi op een zeker boek als onrechtmatig veroordeelde, want al werd daarin de regering onder leiding van Santokhi van corruptie beschuldigd, men moet daarmee dealen, immers; “Hoge bomen vangen veel wind”, zei de Nederlandse rechter toen.
De zienswijze en opvatting over hoe de media het nieuws vergaard, bewijst dat er onbegrip heerst zijdens de overheid, hoe journalisten te werk moeten gaan om waarheidsgetrouwe berichtgeving de ether in te sturen.
Omdat hun deze specifieke kennis ontbreekt, beseffen zij niet wat vrije pers betekent en menen zij journalisten de les te moeten lezen hoe zij hun werk moeten doen.