zaterdag 28 januari 2023
22.2 C
Paramaribo
2 C
Amsterdam
3.3
(3)

Journalistenvereniging keurt weren media bij Bigisma Dey af

lees ook ...

Suriname wants to deepen its relationship with Canada

On January 26, 2023, President Chandrikapersad Santokhi attended a reception for the Canadian mission in Suriname. The head of state expressed his satisfaction with the solid cooperation between the t...

Het weren van journalisten en camerapersonen tijdens de Bigisma Dey van first lady Mellisa Santokhi, dinsdag, is directe aanleiding voor de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) om aan de bel te trekken over beknotting van media bij het uitoefenen van hun taken. De SVJ heeft met grote bezorgdheid kennis genomen van voorvallen, die zich de afgelopen periode hebben voorgedaan, waarbij de media werden beknot in het uitoefenen van hun taken.

Bij de Bigisma Dey zijn mediawerkers van het terrein verwijderd en andere collega’s is de toegang tot het vroegere Flamboyant Park, waar het evenement werd gehouden, ontzegd. Hen is meegedeeld alleen CDS het evenement mocht verslaan.

De SVJ is ook geïnformeerd, dat in Nickerie de media ook niet is toegestaan, de aankomst van de first lady het afgelopen weekeinde in voornoemd district, te verslaan. Daar hadden alleen medewerkers van de CDS en het Burger Informatie Centrum van Nickerie, toegang. Deze gang van zaken wordt met klem afgewezen en ten stelligste afgekeurd door de SVJ. De vereniging zal blijven protesteren tegen centralisatie van overheidsinformatie of pogingen daartoe door de regering en haar werkarmen.

De argumenten en redenen die door de coördinator van de CDS, Alven Roosveld, zijn gepresenteerd tijdens een persconferentie dinsdagmiddag, waarom de pers bij de Bigi Sma Dey is geweerd, zijn niet steekhoudend en derhalve onacceptabel voor de vereniging.

Al decennialang worden door de Surinaamse overheid (sociale) evenementen georganiseerd, waarvoor de media geen speciale uitnodiging krijgen en altijd toegang hebben om daarvan verslag te doen. De Bigi Sma Dey die door het Kabinet van de President wordt georganiseerd, is daar een van. Dat mediawerkers en persfotografen zijn geweerd omdat ze geen uitnodiging hadden voor de activiteit, is voor de SVJ geen valide reden.

Indien er bij de regering nieuwe inzichten zijn op het stuk van toelating van de pers bij overheidsevenementen, zou dat ook vooraf op een fatsoenlijke wijze met de media gecommuniceerd moeten worden. Dat is nimmer gebeurd en het lijkt erop, dat maatregelen met betrekking tot de pers op basis van ad hoc-besluiten worden genomen.
De regering en haar werkarmen dienen te beseffen dat geen enkele democratische samenleving goed kan gedijen wanneer er sprake is van beknotting, beperking en/of belemmering van de vrije pers om haar werk te doen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

13 REACTIES

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameJournalistenvereniging keurt weren media bij Bigisma Dey af