maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

Jongeren van Apoera maken kennis met onderwijs- en beroepsmogelijkheden

lees ook ...

Finabank-directeur: “Surinaamse banken werken niet mee aan k...

Eblein Frangie, directeur van de Finabank, heeft in een recent interview via ABC Nieuws gezegd, dat commerciële banken in Suriname niet betrokken zijn bij koersspeculatie. Frangie benadrukte dat banke...

Niet alleen jongeren, maar ook volwassenen hebben dinsdag de onderwijs- en beroepenbeurs te Apoera bezocht. Deze beurs is georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). De aanwezigen zijn toegesproken door Gerda Kajuffa, hoofd van het Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten (BOS). Zij vertegenwoordigde minister Marie Levens en gaf de bezoekers mee dat zij heel goed moeten nadenken over het beroep, dat zij later willen uitoefenen.

Het is voor het MinOWC belangrijk dat ook de schoolkinderen in Apoera en omgeving op de hoogte zijn van de verschillende onderwijs- en beroepsmogelijkheden. Volgens Kajuffa is het belangrijk, dat kinderen de juiste studierichting kiezen en ook gericht werken aan het vakkenpakket dat daarvoor nodig is.

Districtssecretaris Paul Williams spreekt van een unieke gelegenheid. “In plaats dat u naar de beurs komt, is die naar u toe gekomen, dus gebruik deze kans goed,” is zijn oproep. De onderwijs- en beroepenbeurs is enthousiast ontvangen in het gebied.

Verschillende organisaties zijn naar Apoera afgereisd om de informatie over hun instituut te delen. De bezoekers kunnen onder andere informatie inwinnen over het Imeao, Natin, Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Korps Brandweer Suriname(KBS), Hair Styling Center Suriname en Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC). Ook het Directoraat Cultuur is vertegenwoordigd. Beeldend kunstenaar Kurt Nahar heeft zijn ervaringen ook gedeeld met de aanwezigen.

“We staan er niet bij stil hoe belangrijk zo’n trip is voor de kinderen hier. Na jaren is het Directoraat Cultuur weer betrokken en ik vind het fijn dat de huidige leiding heeft besloten mee te doen. De participanten hebben hierdoor ook de kans elkaar te leren kennen en te netwerken. Het moet niet bij Apoera blijven,” vindt Nahar.

Tijdens de beurs worden er ook informatieve filmpjes vertoond. Er wordt gesproken met pastry chef Xaviera Mijnhijmer, die onder andere taarten bakt, geoloog Xavier Frankel die vertelt over zijn werkzaamheden. Dwight Emanuel is meubelmaker en deelt ervaringen over zijn beroep. Hij legt ook uit welke opleidingen hij heeft doorlopen.

Projectmanager Natasia Tjang A Sin vertelt over haar baan, terwijl Fally van Gennip, die danser is, ingaat op zijn beroep. “Als ik het kan, dan kan je het ook. Die mindset moet je hebben,” is zijn bemoediging. Systembeheerder van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), Clyde Tjitrodipo, deelt ook informatie over zijn beroep.

Op de beurs die online te volgen is, kunnen ook kinderen uit andere districten hun informatie halen. De onderwijs- en beroepenbeurs te Apoera wordt donderdag, 4 augustus, afgesloten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameJongeren van Apoera maken kennis met onderwijs- en beroepsmogelijkheden