vrijdag 19 april 2024
27 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Jongeren Marowijne voeren klimaatverandering activiteiten uit

lees ook ...

Wegen Bernharddorp te Para worden aangepakt

Er is op vrijdag 12 april jongstleden een aanvang gemaakt met het bezanden van wegen te Bernarddorp in het district Para. Minister Riad Nurmohamed, de minister van Openbare Werken heeft zich persoonli...

Jongeren uit 8 inheemse dorpen in Marowijne hebben onlangs activiteiten met betrekking tot klimaatverandering uitgevoerd in Galibi. Ze hebben een lied, posters en een filmpje ontwikkeld om de bewustwording onder hun peers over klimaatverandering en de gevolgen voor inheemse gebieden te vergroten. Om een zo groot mogelijk bereik te hebben met hun awareness materialen zal het gebruik en beheer van het sociale mediakanaal YouTube ook bijgebracht worden aan de jongeren. Hierin worden de jongeren ondersteund door de ICT-Jeugdclub van Stichting Compuact.

Deze groep jongeren had in mei aan een excursie van VIDS meegedaan over klimaatverandering. Ze hadden onder meer een uiteenzetting gekregen van professor Sieuwnath Naipal over zijn mangroveproject te Weg naar Zee. Ook zijn ze naar Coronie afgereisd om de dijk te bezichtigen.

De jongeren gaven aan dat ze ook in hun gebied te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering namelijk afkalving van de oever van de Marowijnerivier. Deze baart de jongeren zorgen, omdat de gevolgen hiervan steeds zichtbaarder wordt. Bij springvloed lopen sommige huizen onder water.

De jongeren zijn intussen veel meer bewust geworden over klimaatverandering en de gevolgen voor Inheemse gebieden. Het is mogelijk om adaptatie van andere gebieden toe te passen in hun omgeving.

Verder zullen de jongeren zaterdag meedoen aan de Krin kondre activiteit van Galibi. Daar zal onder andere het strand van plasticafval ontdaan worden. Ook zullen ze samen met de klimaatverandering medewerkers van VIDS van plastic afvalmateriaal recycle producten maken.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameJongeren Marowijne voeren klimaatverandering activiteiten uit