vrijdag 21 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
5
(2)

John Helstone Surinaams-Nederlandse violist is heengegaan

lees ook ...

Braziliaanse verdachte aangehouden voor voertuigverduisterin...

De 39-jarige L.M een Braziliaanse staatsburger die illegaal in Suriname verblijft, is aangehouden door een gemengd team van de politie. Hij wordt beschuldigd van verduistering van een voertu...

Op 6 april jongstlede overleed de Surinaams-Nederlandse violist John Helstone op 78-jarige leeftijd. Hij was uitvoerend musicus, winnaar van de Prix d’Excellence, en heeft tot zijn pensionering(1975-2005) zijn krachten gegeven aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ronald Snijders vindt dat Helstone in de Surinaamse gemeenschap te weinig aandacht kreeg. 

“Een heel leuke man, gedreven en heel muzikaal. Te weinig belicht in de Surinaamse gemeenschap. We hebben een bigi brada verloren”, was de reactie van Ronald Snijders aan “de Ware Tijd” op het heengaan van Helstone.

 “Onze begaafde, wijze, lieve, toegewijde oud-collega John Helstone is vorige week donderdag overleden. Dertig jaar lang was hij plaatsvervangend concertmeester van ons orkest. We koesteren de mooie herinneringen aan hem en wensen zijn naasten veel sterkte bij dit verlies”, schreef het Rotterdams Philharmonisch Orkest in een memoriam.

Helstone studeerde af van het Amsterdamse conservatorium. Hij maakte zich ook sterk voor de volgende generatie, en als docent gaf hij de kunst van en de liefde voor het musiceren door aan jonge violisten.

Hij heeft  veel energie gestopt in het verzamelen en uitvoeren van muziek van Surinaamse componisten. Als musicoloog deed hij er alles aan om de – vaak sinds lang vergeten – partituren van de klassieke Surinaamse componisten op te sporen, bijeen te brengen en nieuw leven in te blazen.

Snijders ziet Yannick Hiwat nog als “ onze hoop” die Helstone kan evenaren. De grote componist Johannes Nicolaas Helstone van wie er een monument staat op het Kerkplein in Paramaribo was grootoom van Helstone. Op 18-jarige leeftijd, kreeg hij een stapel partituren van deze overleden oudoom Johannes Nicolaas Helstone.

Bron foto:NPO radio 4

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandJohn Helstone Surinaams-Nederlandse violist is heengegaan