zaterdag 25 mei 2024
25 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
3
(1)

Jodensavanne voorgedragen voor Unesco Werelderfgoedlijst

lees ook ...

Veiligheidsplan voor scholen

Een schoolsafety training is georganiseerd door het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en het United Sta...

Jodensavanne is voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst. Het moet de derde site worden op deze lijst. In augustus 2023 zal de internationale organisatie een vergadering hierover beleggen en dan zal het besluit genomen worden, zegt Harold Sijlbing, voorzitter Joden Savanne Foundation. Jodensavanne is beschermd vanwege de geweldige historische betekenis van de plek.

Hier kwamen verschillende culturen bij elkaar om te beginnen met de inheemse cultuur en later zijn de joodse kolonisten gekomen. Zij waren gevlucht uit Spanje en Portugal en hadden zich hier gevestigd. Volgens Sijlbing hebben de Joodse kolonisten de meeste privileges gehad, die in de wereld mogelijk waren.

Oriëntatie
Op initiatief van het Directoraat Cultuur was een team onlangs voor oriëntatie naar Jodensavanne. Ook de ambassadeur voor Israël, Stefanus Noordzee, was aanwezig. De economische waarde van kunst en cultuur moet voor een ieder duidelijk zijn. Vanuit het directoraat wordt in samenwerking met niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en anderen uit de kunst- en cultuursector hard getrokken aan het bewustmaken van de samenleving.

Clifton Braam, onderdirecteur van het Directoraat Cultuur, legt uit dat in september, dit jaar, een vertegenwoordiger van de Unesco naar Suriname komt om zaken te inspecteren. Volgens hem zijn Surinamers zich niet bewust van wat we in het land hebben aan culturele rijkdom.

Er wordt nu gewerkt aan scholing om de bewustwording opgang te brengen. Mensen moeten ervan bewust zijn, dat dit een geweldig exportproduct is. Als buitenlanders hier komen staan ze er versteld van. Het beleid moet ook gericht zijn op de rijkdommen die wij hebben.

Pijnpunten
Volgens Braam zijn er enkele pijnpunten waar er aan moet worden gewerkt. Een van deze is het werken aan de pier. Door het directoraat zijn er enkele personen in dienst genomen die moeten zorgen voor het onderhoud van Jodensavanne.

“Bomen vallen om en toilettengroepen moeten onderhouden worden,” legt Braam uit. Tussen nu en augustus zal hard worden gewerkt aan het in orde krijgen van bepaalde zaken. Enkele multinationals hebben al aangegeven te willen ondersteunen.

Ook minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) vindt dat er veel meer richting toerisme moet worden gekeken. Echter zegt hij dat betrokkenheid nodig is van bijvoorbeeld de private sector.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameJodensavanne voorgedragen voor Unesco Werelderfgoedlijst