donderdag 30 mei 2024
31 C
Paramaribo
15.9 C
Amsterdam
0
(0)

Jeugdcriminaliteit in Suriname wordt anders aangepakt

lees ook ...

GBB streeft naar gebruikersvriendelijk digitaal platform voo...

Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) heeft een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de efficiëntie en transparantie van het grondaanvraagproces door de introductie van een nieuw d...

Het Openbaar Ministerie (OM) wil voorkomen dat jongeren in aanraking komen met de politie en justitie of voor de tweede keer in problemen komen. Het OM zorgt ervoor dat jonge daders een passende straf krijgen, zodat crimineel gedrag geen patroon of levensstijl wordt. Uit statistieken van het OM is gebleken dat ongeveer 239 jeugdigen in verzekering zijn gesteld tussen augustus 2021 en augustus 2022. Van augustus 2020 tot augustus 2021 waren dat er 192.

Het bewustmaken van jongeren over de gevolgen van criminaliteit is zeer belangrijk voor het OM. Het OM voert vier projecten uit voor de aanpak van jeugdcriminaliteit.

Nieuw apparatuur
De apparatuur van de verhoorstudio is vernieuwd in samenwerking met Unicef. Door deze aanschaf kunnen de jongeren op een kindvriendelijke manier gehoord worden. Het beeldmateriaal kan in het dossier worden opgenomen, waardoor een verhoor tijdens de zitting niet meer nodig is.

Op deze manier bespaart het OM de jeugdige een vervelende ervaring. Echter ontbreekt de apparatuur om de beelden te kunnen tonen in de rechtszaal. Met behulp van dit project wordt hieraan gewerkt.

Leven na verspreiding van seksueel getinte beelden
Het filmen van seksuele activiteiten kan vervelende gevolgen hebben voor de jeugdige. Het OM vindt het noodzakelijk om jongeren weerbaar te maken en misbruik van deze beelden te voorkomen. Er zijn informatiesessies met deskundigen en jeugdigen aangekondigd via scholen en de media. In televisieprogramma’s zullen slachtoffers anoniem vertellen over hun ervaringen.

Speciale ruimte
Het is belangrijk dat er landelijk kindvriendelijke ruimtes zijn voor jeugdigen die in aanraking komen met justitie en politie. Jeugdige verdachten uit het hele land worden nu ingesloten in het doorgangshuis Opa Doeli te Paramaribo. Jongeren uit Nickerie die overgebracht zijn naar Paramaribo, kunnen bij hun invrijheidstelling niet dezelfde dag opgehaald worden vanwege de afstand of de ontbrekende middelen.

Het OM pleit voor een ruimte voor jeugdigen in Nickerie, afgezonderd van de volwassenen, waar zij worden ondergebracht. Als de inverzekeringstelling van deze jeugdigen rechtmatig is getoetst en de strafzaak op de zitting zal worden afgehandeld worden de jeugdigen overgebracht naar Paramaribo om hun detentie verder in Opa Doeli uit te zitten.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameJeugdcriminaliteit in Suriname wordt anders aangepakt