woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
21.3 C
Amsterdam
0
(0)

Jeffrey Spalburg volgt zwijgzame vader van Paramaribo naar Hengelo

lees ook ...

ABOP bereidt zich voor op grootse veldwerk kick-off in alle ...

Partijleden en sympathisanten van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) kijken vol verwachting uit naar het komende weekend. Op zaterdag 13 en zondag 14 juli 2024 zal op verschillende...

‘Ik ben jullie meester’ is een autobiografische generatieroman die zich over bijna honderd jaar uitstrekt. Jeffrey Spalburg volgt in het boek het spoor van zijn zwijgzame vader van Paramaribo naar Hengelo.

Als het achtjarige zoontje van Jeffrey Spalburg rot op naar je eigen land naar zijn kop geslingerd krijgt, komt Jeffrey tot de wrange conclusie: ons bestaan wordt hier nog altijd in twijfel getrokken. Al drie generaties lang. Het dwingt hem om terug te gaan naar het verhaal waar alles begon: het verhaal van zijn mysterieuze vader James, die vanuit Suriname naar Nederland kwam om leraar te worden.

Vader James Spalburg

James Spalburg wordt op achtjarige leeftijd de man in het huis: zijn vader is afwezig, zijn oudere broer overlijdt. James verkoopt zes dagen per week eieren op de markt, timmert speelgoed voor zijn jonge broertje en zusje en doet het ook nog eens goed op school. Als hij zestien is, komt hij al voor de klas te staan. Enkele jaren later besluit zijn moeder dat de getalenteerde docent wiskunde naar Nederland moet.

In 1950 komt hij na achttien dagen varen aan in Amsterdam en vindt een baan in Badhoevedorp — de allereerste zwarte docent van het dorp. Uiteindelijk komt hij terecht in Hengelo, waar mensen van kleur nog zeldzamer zijn en zoon Jeffrey geboren wordt.

Mysterieus

Jeffrey heeft veel vragen over het verleden van zijn zwijgzame vader, die hem een exemplaar van Anton de Koms Wij slaven van Suriname gaf toen Jeffrey aan hem vroeg: waar komen wij vandaan?

Ik ben jullie meester is een stuk orale geschiedenis die nu eindelijk opgetekend is, klaar om doorgeven te worden aan de nieuwe generaties. Want soms moet je terug om weer vooruit te kunnen. Ik ben jullie meester is onlangs verschenen bij Uitgeverij Das Mag.

Track record Jeffrey

Jeffrey Spalburg (1970) is al sinds de jaren negentig succesvol en veelzijdig. In Suriname is hij het bekendst vanwege de #1 hit en de clip Paramaribo, die hij met Kenny B vertolkte. Verder heeft Spalburg een eigen comedyshow op Netflix en is presentator op North Sea Jazz. Van de hoofdrol in de toneelbewerking Romeo ‘n Julliet (genomineerd voor de NRC Publieksprijs) had de hitsingle ‘Hengelo-o-o’ (op #6 in de Top 40) De laatste jaren is hij veel actief als regisseur en schrijver achter de schermen, bijvoorbeeld bij Jörgen Raymann, Willie Wartaal en Roué Verveer. Ook had Spalburg een zomercolumn in de Volkskrant. Ik ben jullie meester is zijn eerste boek. Hij heeft het in drie jaar geschreven.

Fragment uit Ik ben jullie meester.

Die zwarte man op zijn zwarte Gazelle. Die leraar wiskunde op het Twickel College. Rustig peddelend door het Hengelose verkeer. Zijn lichaam iets voorover gebogen om extra kracht te zetten op de pedalen. En altijd een stapel dozen achterop. Zo fietste hij door Hengelo, op zoek naar koopjes. Je hoefde hem niet te vertellen wat er in welke week waar in de aanbieding was. Overal haalde hij zijn boodschappen vandaan. Op woensdag en zaterdag van de markt en de rest van de tijd was hij een graag geziene gast bij alle Hengelose supermarkten. Dozen tegelijk bond hij onder zijn snelbinder. En dan nog met twee extra tassen aan zijn stuur. Alles tjokvol. En als er dan nog ruimte over was reed hij langs een of andere zaterdagse rommelmarkt. Je kon nooit weten wat voor mooie boeken je daar kon vinden. Het is maar goed dat hij ons huis eigenhandig had uitgebouwd, anders had het nooit gepast.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameJeffrey Spalburg volgt zwijgzame vader van Paramaribo naar Hengelo