dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
20.9 C
Amsterdam
5
(1)

Javaans Nieuwjaar, geen feestdag

lees ook ...

Bekende en nieuwe gezichten bundelen krachten in NDP

Na de interne verkiezing van de partij, maakt het hoofdbestuur van de Nationale Democratische Partij (NDP) onder leiding van de nieuwgekozen voorzitter Jennifer Simons zich klaar voor de verdere verst...

Het Islamitisch en Javaans Nieuwjaar zijn geen feestdagen. Leandro Djasmo, secretaris van de Perhimpunan Islam Wali Songo (PIWS) deelde dit mee aan Starnieuws. Hij sprak namens deze Islamitische organisaties, die Javaanse gebruiken willen behouden. Bij zowel het Islamitische als het Javaans Nieuwjaar gaat het volgens het bestuurslid om bezinning.

 Verder maakte Djasmo duidelijk dat de Javaanse kalender is gebaseerd op de maankalender, en dat de westerse kalender een zonkalender is. Het nieuwjaar valt zowel op de Javaanse als de islamitische kalender in de nacht van 18 op 19 juli dit jaar. Zonsondergang is het begin van een nieuwe dag volgens de maankalender. “Nieuwjaar is maar één dag. De tijd blijft niet stil. De aarde, de maan en andere planeten blijven draaien om hun as. Het Javaans en Islamitisch Nieuwjaar begint daarom altijd bij de nieuwe maan,” aldus Djasmo. Synchronisatie van de Javaanse en Islamitische kalender maakt dat zaken overeenkomen op deze kalenders. “Er zijn geen verschillen”.

Dit jaar is deze dag net als 2022, voor de tweede keer gelijkgesteld aan de zondag. Het valt op vrijdag 21 juli aanstaande. De organisatie hoopt dat het een nationale dag wordt in de toekomst.

PIWS heeft in verband met het Javaans Nieuwjaar afgelopen dinsdag in de avonduren, een dankdienst gehouden in haar hoofdmoskee Arrachiem te Weg naar Zee. “Wij wensen de gemeenschap een gelukkig Javaans tevens Islamitisch Nieuwjaar, ofwel suro 1957 en muharrom 1445 toe. Moge de Almachtige zijn zegeningen laten neerdalen op de totale samenleving van Suriname en ons beschermen tegen elke vorm van kwaad. Laten wij als natie, met elkaar, zonder enige vorm van racisme bundelen, om te strijden voor een beter Suriname,” zegt Djasmo namens PIWS.

Toch is er een groep die op die dag in verband met het Javaans Nieuwjaar uitbundig zal feesten, terwijl de ander groep zich bezint. Voorbereidingen zijn in volle gang op het Onafhankelijkheidsplein. De minister van Binnenlandse zaken doet via social media een oproep aan de samenleving om het feest samen te vieren op het plein.

Bron Foto: Facebook

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameJavaans Nieuwjaar, geen feestdag