Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Jaguars in Suriname bedreigd door traditionele Chinese geneeskunde

Geplaatst

op

door

Gedood en gekookt totdat ze in een plakkerige substantie zijn veranderd. Dit is wat er gebeurt met de Jaguars van Suriname, onthulde de NGO (World Animal Protection) die 10 maanden lang een undercover onderzoek deed in het land.

Volgens de NGO zou de ontwikkeling van de Chinese bouw-, mijnbouw- en houtindustrie in Suriname het stropen van jaguars aanmoedigen om de vangst vervolgens door te sturen naar verschillende landen in Azië.

Het stropen op jaguars zou een lucratieve business zijn voor de lokale bevolking in Suriname. Een jaguar lijk levert al gauw 220 euro op. In China worden de jaguars vervolgens gebruikt voor verschillende traditionele geneeswijze. Botten vermalen tot poeder van de jaguar is bijvoorbeeld in China zeer kostbaar en erg populair onder Chinese elites, overheidsinstanties, militairen en zakenmensen worden geëerd met de dood van het dier dat met uitsterven wordt bedreigd. Het word daar aanbevolen om dagelijks 3 tot 6 gram jaguar bot poeder in te nemen gemengd met rijstwijn.

Naast de jaguar zou ook de tijgers een doelwit zijn voor potentiele stropers. Een melasse van een tijger levert zo’n 2550 euro per potje op. Om deze melasse te maken word de tijger uren en soms dagen opgejaagd. Volgens traditioneel geloof, zou de remedie dienen om een hele reeks kwalen te behandelen, zoals artritis, nachtmerries, zweren, kaalheid of seksuele impotentie.

De NGO heeft ook ondervonden dat jaguar puppy’s worden gekocht door rijke mensen in Suriname die ze houden als een statussymbool. Volgens de NGO weten de meeste mensen niet om op de juiste manier een puppy jaguar op te voeden. Het onderzoek toont aan dat ze in kooien leven, met een ongepast dieet, en wanneer ze opgroeien worden ze gedood, het vlees gekookt en de botten doorverkocht aan China die er zeer kostbare wijn van maakt.

Naast dat de dieren worden gebruikt voor geneeskrachtige eigenschappen worden de hoektanden en nagels ook verkocht als sieraad of amulet. Nicholas Bruschi, onderzoek adviseur bij NGO betreurt het dierenleed. “Jaguars worden aldoor mensen verjaagd uit hun natuurlijk habitat, nu worden ze ook op een wrede en onnodige manier gedood”.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Roberto Prade 49ste korpschef van KPS

Geplaatst

op

door
Lees verder

Suriname

RGB verstrekt 450 grondpapieren in Commewijne

Geplaatst

op

door

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft te Richelieu in het district Commewijne 450 grondbescheiden uitgereikt. “Dit is een grote stap, omdat burgers in kwestie niet tientallen jaren hebben gewacht op hun bescheiden”, zegt RGB-directeur Leandra Woei. Ongeveer 300 personen die een jaar terug een volkswoning toegewezen hebben gekregen te Richelieu mochten hun bereidverklaring ontvangen. Ook 150 anderen die in 2015 een bereidverklaring voor een perceel hadden gekregen en aanvaard mochten hun toewijzingsbeschikking in ontvangst nemen.

De RGB-directeur roept burgers op om hun aanvraag voor een bereidverklaring via de formele weg te doen. Dit moet gebeuren via de balie bij het Domeinkantoor en niet door geld aan derden daarbuiten te geven. Een probleem waarmee RGB vaak geconfronteerd wordt, is dat personen bij hun aanvraag niet alle bijbehorende documenten indienen, waardoor het een hele tijd duurt om hun te achterhalen. Aan burgers wordt gevraagd om complete documenten in te dienen.  “Als jouw aanvraag compleet is, dan kunnen wij deze stukken ook sneller afhandelen.” De bedoeling van RGB is om in de komende maanden in Wanica, Nickerie, Para en Saramacca grondpapieren te verstrekken aan burgers.

Het ministerie van RGB is momenteel in een proces van automatisering. Dit heeft volgens de directeur in zekere mate ervoor gezorgd, dat er een goed beeld is van de bereidverklaringen die zijn aanvaard. Hierdoor kan het ministerie sneller inspelen en dus aan de slag gaan met het opmaken van de toewijzingsbeschikking van burgers, die vorig jaar hebben aanvaard. “Wij zijn hier geconfronteerd met mensen die twintig of tien jaar terug hebben aanvaard en nooit hun toewijzingsbeschikking hebben ontvangen. De digitalisering geeft ons een heel duidelijk beeld van bereidverklaringen die zijn aanvaard”, zegt de RGB-directeur.

Lees verder

Meest gelezen

X