Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname opent Jacht op buitenlandse criminelen

Geplaatst

op

door

Suriname is niet langer meer een veilige plek voor mensen uit het buitenland die hun veroordeling proberen te ontlopen. Gisteren is door het parlement de wet overname en overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen met 37 voorstemmen aangenomen.

Deze wet zorgt ervoor dat er een samenwerking is tussen Suriname en andere landen in het bestraffen van misdadigers die hun straf in het buitenland proberen te ontlopen. Dat zal dus ook gaan gelden voor Surinamers met een straf boven het hoofd die het land zijn uit gevlucht. De straf die buitenlandse criminelen proberen te ontlopen moet wel passen binnen het Surinaamse rechtssysteem. Wanneer bijvoorbeeld iemand in het buitenland ter dood veroordeeld is zal diegene in Suriname niet de doodstraf krijgen maar een andere passende straf. Dit omdat Suriname de doodstraf heeft geschrapt en niet meer uit zal voeren. Ook zal een persoon niet aan een ander land worden uitgeleverd wanneer hem daar de doodstraf wacht. Met het goedkeuren van deze nieuwe wet is dit gelijk de eerst aangenomen wet van het nieuwe begrotingsjaar.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X