Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname opent Jacht op buitenlandse criminelen

Geplaatst

op

Suriname is niet langer meer een veilige plek voor mensen uit het buitenland die hun veroordeling proberen te ontlopen. Gisteren is door het parlement de wet overname en overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen met 37 voorstemmen aangenomen.

Deze wet zorgt ervoor dat er een samenwerking is tussen Suriname en andere landen in het bestraffen van misdadigers die hun straf in het buitenland proberen te ontlopen. Dat zal dus ook gaan gelden voor Surinamers met een straf boven het hoofd die het land zijn uit gevlucht. De straf die buitenlandse criminelen proberen te ontlopen moet wel passen binnen het Surinaamse rechtssysteem. Wanneer bijvoorbeeld iemand in het buitenland ter dood veroordeeld is zal diegene in Suriname niet de doodstraf krijgen maar een andere passende straf. Dit omdat Suriname de doodstraf heeft geschrapt en niet meer uit zal voeren. Ook zal een persoon niet aan een ander land worden uitgeleverd wanneer hem daar de doodstraf wacht. Met het goedkeuren van deze nieuwe wet is dit gelijk de eerst aangenomen wet van het nieuwe begrotingsjaar.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen